Spint op de wietplant, wat nu?

spint

Spint op je wietplanten wil je ten alle tijden voorkomen. Als je jouw oogst niet verloren wilt zien gaan, dan is het zaak om snel te handelen. Maar wat moet je doen als jouw mooie toppen plotseling omhuld zijn met webben? We leggen het je uit.

 

Wat is spint of spintmijt eigenlijk?

 

Spint is een miniscuul kleine mijt die je nauwelijks met het blote oog kunt waarnemen. Ze zijn dan ook vaak niet groter dan 0,7 millimeter. Ze kunnen binnen 6-14 dagen uitgroeien van eitje tot volwassen exemplaar. Zeker als de temperatuur in de kweekruimte tussen de 20-30 graden schommelt, en als de luchtvochtigheid laag is. Ze vermenigvuldigen zich razendsnel. Dat is ook de reden waarom ze binnen één dag voor een flinke spint-explosie kunnen zorgen.

spint

Spint op wietplanten herkennen

 

Als je webben ziet rondom de vruchtbeginsels of de toppen, dan weet je zeker dat je te maken hebt met spintmijt op je wietplanten. Maar, ook in een vroeger stadium kun je de aanwezigheid van dit diertje al opmerken. De blaadjes van de plant lijken licht verbrand en vertonen vlekjes. Meestal lichtgeel van kleur. Dit komt omdat spint kleine gaatjes boort in de weefsels van het blad. Ze doen dit om de sappen op te kunnen zuigen.

Spint! Wat is het en hoe krijg je het weg?

Spint bestrijden met natuurlijke vijanden

 

Als je de aanwezigheid van deze lastige diertjes vermoed, dan kun je het beste direct beginnen met het nemen van preventieve maatregelen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het uitzetten van een natuurlijke vijand. Roofmijt is dan een prima optie. Het uitzetten van roofmijt tussen je wietplanten is echter alleen effectief bij spint in een beginnende fase.

 

Deze maatregel werkt onvoldoende als de spint al webben heeft kunnen maken. De kolonie is dan gewoonweg te groot. Ook lieveheersbeestjes hebben spint op hun menukaart staan, maar kunnen er lang niet zoveel verorberen als roofmijt. Roofmijt, en ook lieveheersbeestjes, kun je online bestellen, maar ook kopen bij de betere tuincentra.

 

Tips voor het aanpakken van spint op wietplanten

 

Is de spint al overduidelijk aanwezig op de wietplant en wil je de schade beperken? Hier volgen nog een aantal handige tips:

 

  • maak een aftreksel van knoflooktenen (goed laten koken) en meng dit door de voeding of het water dat je geeft. Wietplanten zuigen het aftreksel op waardoor de spint zijn heil verderop zal zoeken.

 

  • gebruik een plakkerige spray om de spint vast te kunnen plakken aan het blad. Het diertje zal uiteindelijk sterven. Uiteraard zijn hier speciale producten voor waarmee je de wietplanten kunt besproeien zonder dat dit schadelijk is voor de plant zelf.

 

  • heeft de spint al webben gemaakt op de wietplant? Zuig deze dan weg met een stofzuiger. Plaats een panty over de mond van de stofzuiger en gebruik deze op de laagste stand zodat je de plant en de vruchten niet beschadigd.

 

Meer weten over ongedierte? 

Biologisch schimmel en ongedierte bestrijden