Binnen kweken

binnen kweken

Je kunt de term “binnen kweken” op veel planten toepassen, Zo kun je groente, fruit en kruiden waaronder koriander, tijm, basilicum, cherrytomaatjes en bosui uitstekend binnen kweken op de vensterbank. Maar voor dit soort projecten kun je in de tuincentra al voldoende producten en informatie vinden. Wanneer er via internet gezocht wordt op binnen kweken gaat het vaak over binnen wiet kweken. De bekende hennep plant dus, cannabis ofwel marihuana. Op zich is wiet gewoon een plantensoort net zoals die andere planten, en de manier van kweken in huis verschilt ook niet zoveel. Daarom gaan we de mogelijkheden en voordelen van binnen kweken op deze pagina doornemen, ongeacht wat je in die potjes gaat planten.

 

De voorbereiding voor binnen kweken

Er zijn verschillende redenen om gewassen waaronder cannabis binnen te kweken. Wanneer je de planten alleen voor persoonlijk gebruik wilt verbouwen hoef je daar geen grote lap grond voor te gebruiken. Je eigen achtertuin, het balkon of een kamertje in jouw woning kan dan al ruimschoots voldoende zijn. Wanneer je het groter aan wilt pakken binnenshuis, zul je toch wel een deel van een woonoppervlak moet opofferen aan jouw hobby. Houd er rekening mee dat je niet zomaar alles binnen mag kweken. Als je bijvoorbeeld helemaal wild bent van basilicum mag je daar de hele zolder mee vol planten, maar aan wietplanten zijn wel strenge restricties gesteld. In Nederland wordt binnen wiet kweken gedoogd mits het op zeer kleine schaal gebeurt en alleen voor persoonlijk gebruik is. Maar strikt gezien is het niet legaal.

 

Er zijn een aantal algemene zaken om rekening mee te houden bij het proces van binnen kweken. Laten we een opsomming maken van de voornaamste punten:

 

  • Locatie: Afhankelijk van het formaat van de plant zul je ook meer ruimte nodig hebben. Kruiden en specerijen worden niet zo groot, hennep planten kunnen flink uitgroeien. Zorg er dus voor dat je voldoende ruimte hebt gereserveerd.
  • Licht: Wanneer je een geschikte plek hebt gevonden zul je rekening moeten houden met de hoeveelheid licht. Hiervoor zul je voor delicate gewassen zoals wiet speciale verlichting moeten aanschaffen. De lampen moeten niet alleen voldoende licht geven, ze zullen ook op de juiste afstand moeten hangen om de bladeren van de plant niet te beschadigen. De hoeveelheid lampen is afhankelijk van het aantal planten en de opbrengst die je denkt te zullen behalen. Je kunt kiezen voor HID verlichting of LED lampen. Hoewel LED lampen duurder zijn in aanschaf, zijn dit wel gerichte lampen. Bij HID verlichting zul je voor iedere lamp ook een reflector moeten aanschaffen om het licht in de juiste richting te weerkaatsen.
  • Temperatuur: de temperatuur hoef je niet te regelen met een verwarming, daar zorgen de lampen wel voor. Je hebt juist een ventilatiesysteem nodig die warme lucht kan afvoeren, en koele lucht kan aanvoeren. Om de ontwikkeling van de planten optimaal te laten verlopen zul je de temperatuur nauwkeurig moeten beheersen. De omvang en plaatsing van het ventilatiesysteem is afhankelijk van de hitte die de lampen genereren. Het kan soms noodzakelijk zijn om de lampen uit te schakelen zodat de ventilator de warmte af kan voeren. Je wilt uiteindelijk een optimale temperatuur vasthouden waar de planten zich goed in kunnen ontwikkelen. De combinatie van licht en ventilatie geeft je veel controle over het klimaat binnenshuis.
  • Potten: Afhankelijk van het aantal planten en het formaat van de planten die zullen groeien, moet je kiezen welke potten, bakken of zakken je zult gaan gebruiken. Bij kleine gewassen kunnen kleine potjes al voldoende zijn, planten die grote wortelstructuren nodig hebben moet je waarschijnlijk na ontkieming in een grotere pot plaatsen. Je kunt ook met grote bakken werken om het idee van volle aarde te simuleren, dan loop je wel het risico op kruisbesmetting.

 

Verzorging bij binnen kwekenbinnen wiet kweken

Denk niet dat je klaar bent met kweken in huis door een zaadje of een stekje in een pot te plaatsen, alle planten zullen aandacht en verzorging nodig hebben om hun volle potentie te behalen. Afhankelijk van het gewas zul je regelmatig water moeten geven, of extra plantenvoeding toe moeten voegen.

 

Iedere plant zal een andere voeding nodig hebben, je kunt hiervoor vaak complete producten kopen. De samenstelling en verhouding zal verschillen, vaak zullen er ingrediënten in verwerkt worden zoals magnesium, calcium, potassium, fosfor en stikstof. Met de juiste voeding zullen jouw planten gezond en sterk worden én blijven.

 

Als je een paar kleine plantjes binnen wilt kweken kun met compost en biologische aarde werken. Als je een groter project voor ogen hebt moet je echt de meststoffen afstemmen op het specifieke gewas en de behoefte. Bij wiet kweken zal er bijvoorbeeld niet vaak compost gebruikt worden, er wordt liever gekozen voor producten die specifiek ontwikkeld zijn voor deze gewassen.

 

Je zult daarnaast ook rekening moeten houden met de hoogte en de afstand tussen de planten. Ook de afstand tussen de plant en de lichtbron mag je niet vergeten, let dus op de groei van de plant. Lampen kunnen de bladeren verbranden wat niet alleen schadelijk is voor de plant, maar ook gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

 

Voordelen van binnen kweken

Voor iedere plant die je binnen kweekt zullen er specifieke voordelen zijn en mogelijke risico’s waar je rekening mee moet houden. Daarnaast moet je vooraf goed bedenken wat jouw bedoeling is met deze gewassen. Misschien vind je het mooi om enkele potjes met kruiden op de vensterbank neer te zetten, of je vindt bepaalde planten heerlijk ruiken. Je kunt kruiden en specerijen verwerken in jouw favoriete gerechten, voor cannabis kan het een recreatieve bestemming hebben of je kweekt ze vanwege de medicinale voordelen. Zo wordt vaak wiet binnen gekweekt voor mensen die kampen met stress, depressie of chronische pijnklachten.

 

Planten binnen kweken kan niet alleen fysieke voordelen bieden, ook voor de emotionele gesteldheid kan het een positief effect hebben om de natuur in huis te halen. Alleen al het kweken van je eigen gewassen geeft rust. Wanneer je in een drukke stad woont, of als je in de winter de ramen gesloten houdt, zul je ook voordeel hebben van een zuivere lucht omdat de planten zuurstof maken. Als jij goed zorgt voor de planten, zullen zij ook goed voor jou zorgen.

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.