Wietzaden ontkiemen

goedkoopste-wietzaden-van-nederland

Wietzaden ontkiemen

Wietzaden ontkiemen? Hoe kunt u dit het beste doen?

Voordat u wiet kunt gaan kweken dient u eerst de wietzaadjes te ontkiemen.
Over het algemeen zijn er drie manieren voor het ontkiemen van wietzaden:

  •  Wietzaadjes ontkiemen in een bekertje water
  •  Je wietzaden ontkiemen op een vochtige ondergrond
  •  Wietzaden ontkiemen in aarde

Het is goed om te weten dat een wietzaadje geen licht nodig heeft om te ontkiemen, maar alleen een vochtige omgeving. Licht is voor het wietzaadje pas van belang als er blaadjes aankomen, die nemen namelijk het licht op. Tot die tijd maakt het niet uit of het licht op donker is.

Lees ook: Wietzaden ontkiemen niet, wat nu? –  wietkwekers voor beginnersideale keus voor beginners

wietzaadjes laten ontkiemen

Wietzaden ontkiemen in een bekertje water

Zorg voor een omgevingstemperatuur van minimaal 20 graden, anders zullen de zaden niet of niet optimaal ontkiemen. Vul het bekertje met water en leg de wietzaden erin.
Na 1- tot 3 dagen zouden de wietzaadjes open moeten springen en het worteltje laten zien.
Als dit het geval is kun je deze ontkiemde zaden direct in de grond doen. Stop ze dan ongeveer 1- tot 7 millimeter in de grond met het worteltje naar beneden. Het steeltje die uit het wietzaadje komt na het ontkiemen is niet de plant, maar de wortel! Het is het beste om dit kleine stengeltje naar beneden te richten bij het planten van het ontkiemde zaadje. Op deze manier zal de plant makkelijker zijn weg naar beneden vinden, dit is geen must, maar wel een tip.

wiet-in-beker-kweken

Wietzaden ontkiemen op een vochtige ondergrond

Leg het wietzaadje op een ondergrond die vocht vasthoudt. Dit kan bijvoorbeeld op watten of toiletpapier op een schoteltje, maak de ondergrond goed vochtig, maar pas op dat het niet te nat wordt.

Wietzaden ontkiemen in een keukenrol

Het vocht in de watten of toiletpapier verdampt vrij snel bij een kamertemperatuur. Het is van belang dat de zaden vochtig blijven gedurende de periode dat ze nog moeten ontkiemen.
Door het vocht wat in de zaden trekt wordt het zaadje geactiveerd en gaat ontkiemen.
U kunt het wietzaadje eventueel nog afdekken met een stuk vochtig toiletpapier en daar weer een omgekeerd schoteltje bovenop doen.

wiet in wc rolletje kweken

Wietzaden ontkiemen in grond/aarde

Iedere plant weet dat hij naar boven moet groeien. Het is dus ook mogelijk om het wietzaadje direct in de aarde stoppen. De kans dat wietzaadjes op deze manier gaan ontkiemen is wel iets kleiner dan bij de andere manieren.

Wietzaden ontkiemen en planten

Nadat uit het zaadje het worteltje is gekomen, is ze klaar om in de grond gestopt te worden.
Dek de pot af met een stuk doorzichtig plastic, zo maak je eigenlijk een kleine kas met een hoge luchtvochtigheid, daar houden jonge babyplantjes heel erg van.

Ontkiemen van wietzaden

Het is afhankelijk van de het soort wietzaadje hoe snel en hoe makkelijk het wietzaadjes gaat ontkiemen. Ontkiemen van wietzaden is een proces waar aandacht aan besteed dient te worden. Wij raden de volgende stappen aan om de wietzaden succesvol te ontkiemen: Laat de zaden eerst 24 uur in water weken. Zorg voor een omgevingstemperatuur van minimaal 20 graden, anders zullen de zaden niet of niet optimaal ontkiemen. Vul het bekertje met water en leg de wietzaden erin.
Na 1- tot 3 dagen zouden de wietzaadjes open moeten springen en het worteltje laten zien.

Bekijk ook

Populaire gefeminiseerde wietzaden