BUITENWIET KWEKEN TIPS

wiet zaden buiten kopen

Buiten wiet kweken Tips

Op zoek naar tips om buitenwiet te kweken? Hieronder gaan we het hebben over buitenwiet kweken tips zoals: de plaats, water, grond, insecten & slakken, grond en schimmels. Als u het besluit heeft genomen is om buiten wiet te kweken, zorg er dan voor dat je begint en eindigt in het juiste jaargetijde. Ook je kweekplek is uitermate belangrijk. Er moet voldoende zonlicht bijkomen. De planten zullen niet groeien als er geen zonlicht bijkomt.

buitenwiet kweek tips

Wat is een geschikte plek om buitenwiet te kweken?

Een ideale plek om buiten wiet te kweken is er niet. Natuurlijk is de ene plek beter dan het andere. Op deze pagina vind je een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen van een plek om buiten wiet te kweken. Het belangrijkste aspect waar je rekening mee dient te houden is het seizoen waarin je wilt gaan kweken. Je hebt tijdens de groeiperiode 18 uur zonlicht nodig. Rond de periode van 1 mei hebben we in Nederland vaak zonlicht van 18 uur. Tijdens de bloeiperiode is dit 12 uur. Dit is in Nederland rond begin- eind september. Houdt hier rekening mee om wiet buiten te kweken.

Een aantal belangrijk aspecten om succesvol buitenwiet te kweken

 • Seizoen van het jaar
 • Goede kweekplek
 • Wietzaden voor buiten
 • Weersvoorspellingen
 • Juiste kweekmaterialen
 • Buitenwiet kweken

Dus u heeft besloten om buitenwiet te kweken en u wilt weten wat de ideale outdoor kweeksysteem is gezien de vele opties die beschikbaar zijn om te worden gebruikt. Er zijn verschillende vormen van outdoor kweken en het is aan de teler om te beslissen welke van toepassing geschikt is op de specifieke situatie.

buitenwiet kweken

Hoe kan je buitenwiet kweken

PLAATS

De ligging van waar u de planten gaat laten groeien is belangrijk. Zorg ervoor dat er genoeg zonlicht is, niet te vochtig en een gezonde grond. Hoe meer zon, hoe beter het is voor de plant. Voorkom vochtige plaatsten, als u een plek hebt in de tuin waar mos groeit dan is deze niet geschikt.

WATER

Het beste om uw planten mee te wateren is gewoon regenwater. Kraanwater bevat meestal een hoge PH waarde. Een regenton is een handige manier om regenwater op te slaan. Houd er rekening mee om de planten niet te veel water te geven. Als teveel water geeft dan zijn de wortels constant nat en hierdoor kan de plant langzaam sterven.

INSECTEN & SLAKKEN

Buiten met insectenspray spuiten kan een beetje vervelend zijn. Hang daarom gewoon een plakstrip op tegen de insecten. Om geen last van slakken te hebben kunt u een Slakken klein stripje koperdraad vlakbij de plant neer te zetten.

GOEDE GROND

Een goede tip voor buitenwiet kweken is het volgende: Brandnetels zijn familie van de wietplant en deze groeien in dezelfde omstandigheden. Dit kan dus een goede indicatie zijn om te kijken of een wietplant ergens kan groeien. Als je ergens een brandnetel plant ziet dan is het daar een geschikte plek voor een wietplantje.

SCHIMMELS

Toprot is een schimmel en die ontstaat bij vochtige plaatsen. Door goed op het blad te letten dat uit de top groeit, kunt u vroegtijdig Toprot ontdekken. Het komt meestal voor bij jonge plantjes en stekjes en niet bij grotere sterke planten. Het enige wat u tegen toprot kunt doen is de geïnfecteerde stukjes ruimschoots eruit te knippen en het schaartje ondertussen te blijven desinfecteren. Zodra u toprot op de plant heeft dan is deze meestal al verloren mits u er snel bij bent. Daarom is het van groot belang om de planten goed in de gaten te houden.

Tips om buitenwiet te kweken op een rijtje

 • Zorg voor een goede plek met veel zon
 • Vermijd vochtige plaatsen
 • Geef je plant regenwater
 • Zorg voor een gezonde ondergrond
 • Hang een plakstrip op tegen insecten
 • Doe eerst een test met brandnetels

Bekijk ook

Populaire wietzaden voor buiten