Trips op de wietplanten, wat nu?

Trips op je wietplant

Trips op je plant gevonden?

Trips wil je liever niet zien in je kweekruimte, laat staan op je wietplanten. Maar wat nu? Hoe kun je deze veelvraten het beste bestrijden of beter nog, hoe kun je trips voorkomen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de kleine beestjes. Daarnaast geven we je een aantal handige tips in de bestrijding én voorkoming van trips op wiet.

De levenscyclus van trips

 

Trips zijn kleine insecten die maar liefst 6 levensstadia kennen. Als larve zijn ze moeilijk waarneembaar met het blote oog. Ze zijn dan slechts 0,5 millimeter groot. Hierna volgt het “voorpop” en het popstadium waarna ze uitgroeien tot een volwassen exemplaar. Deze hele cyclus neemt bij een lage luchtvochtigheid en een temperatuur die schommelt tussen de 20-30 graden 11 tot 20 dagen in beslag.

Thrips%20tabaci

Trips op de wietplant herkennen

 

Trips herken je vooral aan de lichte puntjes op de bovenzijde van het blad. Deze beschadigingen kunnen geel tot zilver van kleur zijn. De vlekken worden veroorzaakt door de gaatjes die de trips maakt in de jonge wietbladeren. Ze bijten zich een weg door het bladweefsel om zich te kunnen voeden met het sap. Je kunt ook te maken hebben met trips als je merkt dat de jonge blaadjes zich opkrullen.

Het bestrijden van trips op wietplanten

Trips biologisch bestrijden

Deze kleine insecten laten zich over het algemeen goed bestrijden, maar consistentie is hierbij belangrijk. Ontdek je trips terwijl je planten nog volop in de groei zijn? Dan kun je de diertjes heel goed bestrijden met een biologisch middel. Je kunt de wietplanten hiermee besproeien. Dit geldt echter alleen als de plant nog niet in bloei staat. Hebben jouw wietplantjes al wel kleine vruchtbeginsels? Dan kun je beter één van de onderstaande bestrijdingsmethoden toepassen tegen trips.

 

  • maak gebruik van de natuurlijke vijand van trips door roofwantsen uit te zetten. Dit is vooral effectief wanneer de wietplanten al in bloei staan. Roofwantsen kun je online bestellen, maar de betere tuincentra verkopen ze ook. Je zet de diertjes uit op de besmette plant waarna ze op jacht gaan. Naast trips eet roofwants ook spint en bladluis. Een prettige bijkomstigheid dus.

 

  • ook neem-olie is effectief in de bestrijding tegen strips. Je kunt het aftreksel van deze olie op bloeiende planten gebruiken, maar voorkom daarmee dat ook de toppen van de wietplant besproeid worden. Een mengsel van neem-olie gebruik je dus alleen op de bladeren van de planten. Je maakt een aftreksel van 0,5 liter water, 7-8 milliliter olie en een klein beetje groene zeep. Besproei zowel de onderkant als de bovenkant van het blad.

 

Nog een laatste tip: als je trips wilt bestrijden met een biologisch middel en je planten staan nog niet in bloei, dan kun je tevens kiezen voor een middel dat pyrethrum heet