Biologisch schimmel en ongedierte bestrijden

Biologisch schimmel en ongedierte bestrijden

Biologisch schimmel en ongedierte bestrijden

Biologisch schimmel en ongedierte bestrijden is een vraag die vaak gesteld word en daarom hebben wij er een blog voor geschreven zodat iedereen de basis weet. Wij zijn internet afgegaan om antwoorden te vinden op deze vraag. En wij hebben voor elk probleem een oplossing gevonden en hoop dat jullie er wat aan hebben.

Slakken bestrijden

Hoe voorkom je slakken?

Wanneer jouw planten buiten staan kun je ongewenste bezoekers nooit helemaal uitsluiten. Slakken hebben zeker interesse in jouw wietplanten, die kun je op natuurlijke wijze tegenhouden door een begrenzing van koper aan te leggen. Daarnaast houden slakken niet zo van een nette tuin, zorg dat je alle mogelijkheden voor dekking verwijdert zoals los gras en bladeren. Zo kunnen de slakken nergens schuilen. Je kunt ze ook proberen te vangen met een bakje gevuld met bier die je ingraaft. Ze zullen verdrinken, maar zijn daar wel heel vrolijk onder…

 

Combinatie telen

Door andere gewassen tussen de wietplanten te kweken kun je veel ongedierte buiten houden. Zo houden veel insecten niet van de sterke geuren die vrijkomen bij uien en knoflook. Hoewel Afrikaantjes ook insecten afschrikken trekken ze wel weer spint aan. Wanneer je ze combineert met dille zal dit niet gebeuren. Wanneer je vaak last hebt van bladluizen moet je eerst controleren of er zich ergens een mierennest bevindt. Mieren dragen de luizen op hun rug mee omdat ze een lekker zoet stofje afscheiden. Zo komen de luizen via de mieren in jouw wietplanten terecht. Je kunt bladluizen flink irriteren door gewassen als look, anijs, munt, ui en koriander te kweken in de buurt van de wietplanten. Slakken houden niet van kervel en tripsen blijven ver weg van ajuin en look.

 

Je kunt ook het ongedierte weglokken door op een afstandje bepaalde aantrekkelijke gewassen te verbouwen zoals aardappels, aubergines en tabak. Wanneer deze planten vol komen te zitten met insecten moet je ze snel afvoeren om besmetting te voorkomen.

 

Vermijd ongedierte binnen

Binnen heb je gelukkig wat meer controle, al kun je hier ook werken met uien en knoflook. Wanneer je stekjes hebt, huisdieren, of kleding met ongewenste indringers kunnen ze naar binnen komen. Zorg dat je niets van buiten naar binnen laat komen. Je moet bij stekken altijd goed opletten of er geen sporen van schimmels waar te nemen zijn, of dat er eitjes van de spint op zitten. Je merkt het vaak pas wanneer het te laat is. Door zelf zaden te kweken of alleen je eigen stekjes te kweken kun je indringers van buitenaf voorkomen. Wanneer je liever werkt met stekken die je gekocht hebt moet je ze vooraf behandelen alvorens ze in de kweekruimte te plaatsen. Laat je huisdieren lekker ver uit de buurt blijven van jouw planten.

uien teggen ongedierteknoflook teggen ongedierte

Stekken zuiveren

Neem 1 deel schoonmaakalcohol en 9 delen water, neem de stek en dompel deze voor korte tijd helemaal onder. De alcohol zal verdampen zodat er geen resten achterblijven. Daarna kun je de stekken direct in de aarde plaatsen.

Zuiver alcohol

Gebruik filters

Wat er niet in komt hoeft er ook niet uit. Om schimmels, virussen en ongedierte uit jouw kweekruimte te houden kun je werken met filterdoeken of liever nog hepa filters op de inlaat van de kweekruimte. Zorg er ook voor dat je de ruimte niet besmet met jouw kleding, draag bijvoorbeeld een overall of kleed je na tuinieren buitenshuis eerst om. Vermijd menselijke en dierlijke gasten in jouw kweekruimte, hoe minder bezoekers hoe veiliger jouw planten zijn.

hydraulic filters

Thee compost

Een heel natuurlijke bescherming tegen microben is het gebruik van compost thee. Dit is een middel dat zowel binnen als buiten uitstekende resultaten biedt. Met compost thee zorg je dat er zich voldoende beschermende microben in de aarde bevinden. Door het op de planten te spuiten zal er een laagje bacteriën achterblijven wat een remmend effect heeft op een plaag.

 

Trichoderma

Je hebt schimmels die nuttig zijn, en schimmels die jouw wietplanten vernietigen. Denk aan meeldauw, toprot en ook wortelrot. Trichoderma is een schimmel waarmee je de plant ondergronds kunt beschermen tegen de invloed van de kwade schimmels die inwerken op de wortels. Daarnaast zullen de goede schimmels ook organisch materiaal omzetten naar voedingsstoffen voor de plant. Wanneer je gebruik maakt van goede schimmel zal de kans op wortelrot aanzienlijk kleiner worden met als resultaat een gezonde en sterke plant.

 

Ook helpt Trichoderma tegen meeldauw en toprot, schimmels boven de grond. Deze schimmels gedijen in een vochtige omgeving, zorg dus voor een optimale luchtcirculatie en ventilatie in de kweekruimte.

 

Meeldauw

Meeldauw op wietplant

Dit is een vervelende besmetting die je liever wilt voorkomen. Mocht je er toch last van hebben knip je direct de besmette bladeren weg. Daarna maak je een vloeistof bestaande uit 900 ml water, 100 ml melk en 4 eetlepels natriumcarbonaat. Omdat de melkspray voor een muffe geur kan zorgen, met name wanneer de planten grote toppen hebben, kun je het beste magere melk gebruiken. Als de besmetting nog in een vroeg stadium is zou melk en zuiveringszout ook uitkomst kunnen bieden.

 

Toprot

toprot

Buiten kom je vaak toprot tegen, aan het einde van de zomer wanneer de wietplanten dikke toppen hebben gevormd en het weer vochtiger wordt. Je hebt hier binnen minder last van omdat je daar meer controle hebt over de luchtcirculatie en de watertoevoer, daardoor zullen de toppen minder snel gaan rotten. Wanneer je buiten toprot ontdekt zul je deze toppen resoluut moeten verwijderen. Het is verstandig om het resterende deel van de plant direct te oogsten om verdere verspreiding van toprot te voorkomen. Let op; je kunt wiet met schimmels niet roken!

 

Spint

Spint

Voor de kweker binnen is spint een gevaar dat zeker op de loer ligt. Deze spinnen houden erg van een warme omgeving met een goede temperatuurcontrole. Ze kunnen zich snel uitbreiden, ze spinnen hun draden rondom de toppen en je kunt er moeilijk vanaf komen. Spint is de grootste vijand van de binnenkweker. De bladeren worden doorboord en het sap wordt uit de planten gezogen. Omdat ze zich zo snel voortplanten breidt het probleem zich razendsnel uit. Het is daarom van belang om de planten dagelijks te controleren, ook onder de bladeren. Wanneer je er snel bij bent is ingrijpen nog mogelijk. Wanneer de bladeren gezond groen zijn zonder vlekken is er meestal niets aan de hand, let dus goed op deze vlekken.

 

Verklaar de oorlog aan spint

Zodra je merkt dat er spint tussen jouw wietplanten schuilen kun je beginnen met de getroffen bladeren te verwijderen, maar dat is vaak niet voldoende. Wanneer je liever geen bestrijdingsmiddelen in wilt zetten kun je natuurlijke vijanden inschakelen om je te helpen. Insecten als lieveheersbeestjes houden erg van spint, om op te eten dus, ook de roofmijt is een natuurlijke vijand die wel raad weet met spint.

oorlog aan spintBiologisch schimmel en ongedierte bestrijden

Naast insecten zijn er ook natuurlijke methodes met bijvoorbeeld olie en brandnetelthee waarmee je spint te lijf kunt gaan. Je kunt brandnetelthee maken door tien planten te nemen en die vijf dagen in anderhalve liter water te laten staan. Je kunt dit water vervolgens op de wietplanten spuiten. Dit is overigens een preventieve methode die niet sterk genoeg is om een spint plaag tegen te gaan. Dat lukt je wel door African Black Soap te mengen met azijn en water. Maak hier voorzichtig de planten mee schoon om spint een halt toe te roepen.

 

Trips

Dit ongedierte zuigt de bladcellen leeg, je kunt ze herkennen aan hun langwerpige vorm en vleugels. Nadat een trip een bezoek heeft gebracht aan jouw wietplant zul je zilverkleurige vlekken aantreffen op de bladeren. Trips gedijen het beste in een omgeving die warm en droog is zonder wind. Met roofmijten en roofwantsen kun je deze trips op een biologische wijze uitschakelen. Als preventieve maatregel kun je uien en knoflook planten.

 

Bladluizen

Deze luizen nestelen zich graag aan de onderzijde van de bladeren, je kunt ze eenvoudig met het blote oog waarnemen. Net als spint zullen bladluizen het sap uit de bladeren zuigen, ze laten vervolgens een zoet sap achter waar mieren weer verzot op zijn. Naast mieren trekt die zoete stof ook schimmels aan, ook dragen bladluizen soms virussen met zich mee. Je kunt de aanwezigheid van bladluizen goed merken aan de gele vlekken op de bladeren, en het omkrullen van het blad.

 

Met name Autoflower wietplanten zijn gevoelig voor bladluis. Ze bloeien in de zomermaanden, in die periode zijn bladluizen ook het meest actief. Let daarom ook goed op de aanwezigheid van mieren omdat zij de luizen in de plant brengen. De natuurlijke vijanden van bladluizen zijn lieveheersbeestjes, sluipwespen en gaasvliegen. Met een dagelijkse douche koud water over de wietplanten kun je ook het ontstaan van bladluis tegengaan.

Biologisch schimmel en ongedierte bestrijden

Vond u dit een interessante blog of heeft u vragen of opmerkingen over onze blog Biologisch schimmel en ongedierte bestrijden of over onze andere blogs dan horen wij het graag.

 

Lees ook andere blogs van ons