De beste manier om binnen te kweken

De beste manier om binnen te kweken

Als je binnen wilt kweken kan dat best een uitdaging zijn wanneer je dit nooit eerder hebt geprobeerd. Met name planten die oorspronkelijk uit warme gebieden komen kun je vaak goed binnen kweken, omdat je binnenhuis meer controle hebt op de omstandigheden. Je zult jouw gewassen uiteraard wel op de juiste wijze moeten verzorgen om het beste resultaat te behalen. Denk bijvoorbeeld aan plantenvoeding, voldoende licht, een gunstige locatie in de woning en andere zaken die van belang zijn voor de specifieke plant. Je moet niet vergeten dat alle planten die van over de hele wereld komen ook allemaal een specifieke verzorging nodig hebben, omdat ze andere genetica bij zich dragen. Deze aandacht begint al bij het ontkiemen van de zaden, vervolgens laat je ze groeien en bloeien tot je er een mooie oogst van kunt krijgen. Op deze pagina leggen we uit hoe je het beste binnen kunt kweken.

 

Lees ook: ontkiemen –  Groeibuiten kweken

Binnen kweken op de beste manier

Planten kweken in de woning kan een uitstekend alternatief zijn voor mensen die in een kouder klimaat leven, zoals in Nederland het geval is. Hier hebben we vier specifieke seizoenen; lente, zomer, herfst en winter, waarbij de weersomstandigheden kunnen variëren van tropische hitte tot aan ijskoude sneeuwstormen. Dat houdt het leven spannend en onverwacht. In de zomer ga je naar het strand, en in de winter gooi je met sneeuwballen op straat. Maar voor planten uit warme oorden is het minder prettig als er in de ochtend plotseling een pak sneeuw ligt. Daarom kun je gevoelige planten beter binnen in huis kweken voor meer controle over alle factoren.

De beste manier om binnen te kweken

Is er eigenlijk een “beste” manier om binnen te kweken? Je kunt nog zoveel aandacht besteden aan jouw plantjes, als je niet de juiste plantenvoeding gebruikt, of teveel water geeft kunnen jouw groene vriendjes alsnog voortijdig verwelken. Daarnaast heeft niet iedereen van nature groene vingers, het kan best wat oefening kosten om het gewenste resultaat te behalen. Voor alle planten geldt dat licht, water, temperatuur en voeding belangrijke elementen zijn, waarbij de invulling van deze elementen per plant flink kan verschillen.

 

Er zijn planten die niet goed overweg kunnen met sterke wind, omdat de bladeren hierdoor beschadigd kunnen raken wat de ontwikkeling zal verstoren. Er zijn zelfs planten die door een flinke rukwind uit de grond worden getrokken omdat de wortels fragiel zijn. Weer een goede reden om toch maar binnen te kweken dus. Zo kun je de planten beschermen tegen alle onverwachte situaties die je buiten kunt tegenkomen. Met gewassen in huis kun je ook vaak de ontwikkeling controleren, je hoeft er immers de deur niet voor uit.

 

Tips voor binnen kweken

Zoals we al eerder hebben aangegeven, zal iedere plantensoort een andere wijze van verzorging nodig hebben. Toch zijn er een aantal zaken die bij de meeste planten overeenkomen. Dit vind je terug in dit lijstje:

 

  1. Maak bewust een keuze voor de planten die je binnen gaat kweken. Probeer niet meteen van alles aan te pakken, maar beperk je tot één of enkele gewassen.
  2. Controleer vooraf wat het meest optimale uitgangspunt is van de plant. Bijvoorbeeld zaaien, stekken, wortels planten of ontkiemen met een vochtig medium zoals watten of keukenpapier.
  3. Wanneer je met zaden gaat werken zal ontkiemen in een klein potje doorgaans de beste start zijn. Dit proces kan vijf tot zeven dagen in beslag nemen.
  4. Wanneer de zaailingen zijn uitgekomen, kun je ze voorzichtig naar een geschikte pot verplaatsen zodat ze wortel kunnen schieten.
  5. Zorg dat er voldoende licht op de planten valt wanneer de bladeren zich beginnen te vormen. Dit kan zonlicht zijn, voor tropische planten zul je vaak extra licht moeten laten schijnen.
  6. In de winter moet je extra goed op de omgevingstemperatuur letten. Plaats de plant op een plek waar een constante temperatuur is, en waar je eventueel met de lampen extra bij kunt verwarmen als dit nodig is.
  7. Naast licht en warmte moet het vochtgehalte van de bodem op peil zijn evenals een voedingsrijke bodem. Wanneer je binnen kweekt kan compost een goed alternatief zijn voor andere vormen van bemesting.

Binnen kweken

Wat zijn de voordelen van binnen kweken?

Je ziet best vaak woningen waar een rijtje verse kruiden of specerijen zij aan zij op de vensterbank staan. Soms wordt er een stukje afgeknipt voor in soepen en sauzen, of er wordt heerlijke thee van getrokken. Er zijn ook planten die een heerlijke geur verspreiden in huis, of er gewoon mooi uitzien. Ook voor de eigenaar kan het een ontspannende hobby zijn die toch een leuke uitdaging geeft. Het is een leuke bezigheid om iedere dag jouw plantjes te verzorgen, een trots gevoel komt over je heen wanneer je ziet dat jouw groene huisgenoten weer een stukje gegroeid zijn. En dat is niet alles, er zijn nog meer voordelen om buiten te kweken:

 

  • Planten in de woning nemen koolstofdioxide op en geven zuurstof af. Zo kun je de woning op een natuurlijke wijze schoner maken.
  • Veel gewassen geven een heerlijke geur af waardoor de hele woning lekker fris zal gaan ruiken.
  • De decoratieve waarde mag ook zeker niet onvermeld blijven. Sommige planten zien er prachtig uit, vanaf het eerste blad tot in de volle bloei.
  • Je hebt altijd jouw kruiden en specerijen bij de hand, zo maak je heerlijke gerechten in een handomdraai.
  • Sommige planten hebben medicinale eigenschappen, je kunt gezonder leven met vers plantenleven in de buurt.
  • Het is aangetoond dat planten in huis kweken zorgt voor een rustige omgeving. Met name in dichtbebouwde steden kan groen in de woning helpen om stress te verminderen.
  • Mensen met een depressie of andere mentale problematiek hebben vaak veel steun aan een bezigheid als planten kweken in huis, het proces van bewateren en voeden kan structuur geven. Een sterke plant maakt ook de eigenaar sterker.
  • Je zult regelmatig een trip naar de winkel uitsparen omdat je zelf de juiste kruiden en specerijen in huis hebt groeien.
  • Bij sommige gewassen kun je zaden sparen om later weer nieuwe planten mee te kweken. Dat kan je geld besparen omdat sommige zaden best duur kunnen zijn.

 

Conclusie

De beste manier om binnen te kweken begint bij het bepalen van de planten die je wilt verbouwen. Je zult ook geduld nodig hebben, want planten hebben naast de nodige aandacht en verzorging ook gewoon hun tijd nodig om groot en sterk te worden. Begeleid jouw gewassen in iedere fase en je kunt er op een gegeven moment letterlijk de vruchten van plukken.

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.