Bladluis op je wietplanten voorkomen en bestrijden

Bladluis wietplant

Bladluis op je wietplanten wil je natuurlijk voorkomen. Maar wat doe je als jouw planten al zijn besmet met deze kleine kruipers? Gelukkig is bladluis op wietplanten voorkomen en bestrijden niet zo moeilijk als je misschien dacht. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

 

Wat is bladluis en hoe herken je deze insecten?

 

Er zijn heel veel verschillende soorten bladluis. De meest voorkomende soort heeft een groengele kleur. Met een gemiddelde grootte die varieert van 2-9 millimeter zijn ze vrij klein, maar wel met het blote oog zichtbaar. Bladluis vermeerdert zich snel. Dat wil zeggen dat je al binnen 1-2 weken last kunt krijgen van een behoorlijke plaag. Bladluis voedt zich met het sap dat zich in de bladeren van de wietplant bevindt. Daarvoor prikken ze kleine gaatjes in het blad. Ze bevinden zich vaak onder de bladeren van de wietplanten waardoor ze niet direct opvallen.

 

Bladluis op de wietplant voorkomen

 

Bladluis voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden. Omdat ze zich razendsnel voortplanten, valt dat niet altijd mee. Bladluis kun je in ieder geval zoveel mogelijk voorkomen door op de onderstaande zaken te letten:

Bladluis bestrijden? 10 tips om bladluizen te bestrijden in uw planten

  • zorg voor de juiste temperatuur in de kweekruimte. Deze ligt tussen de 20-25 graden.

– bladluizen hebben een hekel aan wind. Voorzie jouw kweekkas of kweekruimte dus van een ventilator die je zacht laat draaien zodat de lucht in beweging blijft.

 

  • werk altijd schoon en hygiënisch. Zo voorkom je bladluis, maar ook andere ziekten en plagen.

Bladluis - Plagen en Ziekten | CANNA

Ik heb bladluis op mijn wietplanten. Hoe bestrijd ik deze?

Als jouw wietplanten al behept zijn met deze vervelende insecten, dan is het tijd om ze zo goed mogelijk te bestrijden. Dat doe je het liefst op een natuurlijke manier:

 

  • haal geïnfecteerd blad zoveel mogelijk weg. Dek wel eerst de bodem af om verspreiding te voorkomen. Doe de besmette bladeren in een afgesloten zak en gooi deze direct weg.

 

  • maak een oplossing van azijn en water. Spons hiermee de bladeren van de wietplant goed af. Doe dit voorzichtig én accuraat. Neem dus ook de onderkant van de bladeren mee. Je kunt eventueel ook zeepspiritus gebruiken. Controleer de bladeren de komende dagen goed op bladluis en herhaal deze methode als dat nodig is.

Meer weten over insecten en ongedierte?