In welke landen zijn wietzaden toegestaan en wat is de regelgeving?

in Welke landen zijn wietzaden toegestaan

In welke landen zijn wietzaden toegestaan?

in welke landen zijn wietzaden toegestaan? Technisch gezien zijn wietzaden in elke Europese lidstaat legaal. Dus niet alleen in een land zoals Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Italië, Frankrijk en Spanje. Cannabis zaden worden per definitie namelijk niet gezien als verdovend middel. Dat betekent dat je in vrijwel elk land binnen de Europese Unie wietzaden mag kopen of online bestellen.

Er zijn verschillende wetgevingen.

Toch verschilt de wetgeving per land flink. In sommige landen is het bestellen van cannabis zaden legaal, tot op het moment dat de zaden ontkiemen. Dat is strafbaar. In welke landen zijn wietzaden wél toegestaan en welke wet- en regelgeving hoort daarbij? We leggen het je uit in dit artikel. Controleer wel altijd eerst de up-to-date regelgeving voordat je besteld.

wietzaden kopen in het buitenland

Sinds wanneer is het kopen van cannabis zaden gelegaliseerd?

 

De legalisatie van wietzaden neemt ons mee terug in de tijd. Het kopen en bezitten van zaden werd namelijk al in 1962 gelegaliseerd. Dit gebeurde toen maar liefst 180 lidstaten een gezamenlijk narcotica verdrag tekende. In de overeenkomst zijn de landen overeengekomen dat cannabis zelf als drugs werd gezien. Illegaal dus.

 

Dat werd echter niet bepaald voor de zaden. Hoewel een wietzaadje kan uitgroeien tot een volwassen wietplant, wil dat niet zeggen dat ze hier ook voor worden gebruikt. Ze kunnen namelijk ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Zoals proteïnerijk supplement of visvoer. Wietzaden kopen voor eigen teelt is in de meeste landen ook legaal.

 

Of cannabis zaden wel of niet zijn toegestaan in een land, hangt dus af van de toepassing. Zolang ze niet ontkiemen ben je legaal bezig. Mits je kweekt voor eigen gebruik. In dit geval kunnen wietzaden legaal zijn, maar ook daarvoor hanteert ieder land zijn eigen regels en wetten. Lees je dus goed in voordat je cannabis zaden online wilt bestellen.

Wietplant snoeien

Het aantal toegestane cannabis zaden per bestelling

 

Ook het aantal zaden dat je online bestelt kan per land gelimiteerd zijn. Zo is het in de meeste landen illegaal om grote hoeveelheden cannabis zaden in één keer te kopen. Ook online verkopers houden zich in de meeste gevallen aan deze regels. Dat wil zeggen dat je per bestelling een maximaal aantal zaden kunt laten versturen. Het aantal is per aanbieder verschillend. Waar de één een limiet van 25 wietzaden hanteert, kun je bij de andere aanbieder meer of minder exemplaren tegelijkertijd bestellen. Goed om te weten dus.

 

In deze landen zijn wietzaden legaal: de regelgeving per land

 

Er zijn behoorlijk wat landen die het kopen van wietzaden online toestaan. Dat wil echter nog niets zeggen over de regelgeving die dit land hanteert. Hieronder vind je een lijst met landen waar je legaal zaden mag bestellen. Natuurlijk voorzien we je daarbij ook van de meest recente wetten en regels. Omdat de wetgeving per land regelmatig wordt aangepast, is het verstandig om ook zelf wat onderzoek te doen voordat je een bestelling plaatst. Zo weet je zeker of er zich recentelijk geen aanpassingen of wijzigingen hebben voorgedaan.

 

 1. Nederland – zaden kopen is legaal

 

Als je in Nederland wietzaden wilt kopen, dan is dit legaal. Dat geldt overigens ook voor de verkoop van zaden. Je mag de cannabis zaden dus bestellen en in je bezit hebben, maar feitelijk gezien mogen ze niet ontkiemen. Dat wil zeggen dat het kweken van wietplanten in principe als illegaal wordt gezien. Zeker als je er meer dan 5 wilt kweken of ze gebruikt voor commerciële doeleinden. Kweek je minder dan 5 planten? Dan wordt dit in de meeste gevallen gedoogd en wordt je niet vervolgd. De Nederlandse wet is onduidelijk over het aantal wietzaden dat je per keer mag bestellen. Iets om rekening mee te houden dus.

 

 1. België – 1 zaadje ontkiemen is toegestaan

 

België hanteert een hele andere wetgeving als het gaat om het kopen en bezitten van wietzaden. In dit land is het toegestaan en legaal om zaden te kopen. Echter zijn er specifieke wetten voor het gebruik. Je mag één zaadje laten ontkiemen. Dat betekent dus dat je legaal 1 wietplant mag kweken voor thuisgebruik. Daarnaast mag je cannabis zaden niet voor andere doeleinden gebruiken. Zoals lokaas voor vissen of vogelvoer. De regelgeving is bijzonder. Deze is namelijk in strijd met het in 1962 getekende verdrag.

 

 1. Duitsland – zaden bestellen in een ander land

 

Als het aankomt op de wet- en regelgeving omtrent cannabis zaden, is Duitsland een vreemde eend in de bijt. Je mag in dit land namelijk wél zaden bestellen, mits ze afkomstig zijn uit een ander land. Dit land moet wel zijn aangesloten bij de Europese Unie. Wietzaden mogen in Duitsland zelf niet worden verkocht. De wetgeving zegt ook dat het gebruiken van wiet legaal is als dit een medicinale noodzaak betreft. Uiteraard wel op doktersrecept.

 

 1. Slovenië – thuis planten kweken met een laag THC gehalte is legaal

 

Slovenië hanteert een redelijke moderne regelgeving als het aankomt op cannabis. Je mag wietzaden online bestellen of laten verzenden vanuit een ander land. Ook is het toegestaan om thuis te kweken in kleine aantallen. De plant mag dan maximaal 0,2% THC bevatten. Ook mogen de wietplanten niet meer ruimte dan 0,1 hectare in beslag nemen.

 

 1. Frankrijk – alleen bestellen niet ontkiemen

 

Als je woonachtig bent in Frankrijk, dan is het online bestellen van cannabis zaden legaal. Je mag ze echter niet gebruiken waarvoor ze eigenlijk bedoeld zijn. Wiet kweken mag dus niet in Frankrijk. Laat je de zaden ontkiemen, dan ben je strafbaar. Je mag ze wel voor andere doeleinden gebruiken. De Fransozen moeten hun zaden online bestellen in een land binnen de EU. Frankrijk heeft namelijk geen winkels waar je de zaden kunt kopen.

 

 1. Oostenrijk – wietzaden legaal door maas in de wet

 

Ook Oostenrijk schommelt tussen het aanpassen van de regelgeving, of juist niet. Mede omdat de verkoop van wietzaden én stekken door een “maas in de wet” is toegestaan. Dit foutje werd tientallen jaren geleden ontdekt door Oostenrijks eerste growshop. Waar er eerst streng werd opgetreden door de autoriteiten, wordt het verkopen van zaden nu gedoogd.

 

Voor hoelang? Dat weet niemand. Vooralsnog is het bezitten en bestellen van wietzaden legaal. Medicinale wiet mag worden geteeld en gebruikt. Mits op doktersrecept. Ook gewone cannabisplanten mogen worden gekweekt, mits ze geen hoge percentages THC bevatten. Als je woonachtige bent in Oostenrijk, mag je dus wietzaden bestellen.

 

 1. Italië – wel zaden bestellen maar niet opkweken

 

Net zoals dit in veel andere Europese Unie landen het geval is, mag je ook in Italië cannabis zaden kopen en bezitten. Dit kun je online doen, maar ook in één van de vele shops die Italië rijk is. De zaden mag je gebruiken als proteïne supplement. Je mag er ook mee vissen. Het laten ontkiemen van de zaden mag niet. Dit is illegaal in Italië en dus niet toegestaan.

 

 1. Hongarije – wel cannabis zaden bestellen maar niet kweken

 

In Hongarije is het bestellen van wietzaadjes toegestaan. Je mag de zaden niet laten ontkiemen opkweken voor eigen gebruik. Hongarije heeft geen beleid voor medicinale cannabis, maar hennep met maximaal 02% THC mag wel worden gebruikt en gekocht.

 

 1. Verenigd Koninkrijk – kopen van wietzaden is toegestaan

 

In Engeland of het Verenigd Koninkrijk is het kopen en bestellen van wietzaden legaal. De wetgeving legt daarbij geen maximaal aantal zaden op per keer. Net zoals dit in veel andere EU-landen het geval is, mogen de zaden niet ontkiemen. Het kweken van wietplanten uit zaden is verboden. Als je woonachtig bent in Engeland en cannabis zaden wilt kopen, dan moet je dit online doen. De zaden kun je vanuit Europa of Internationaal laten verzenden. Dit heeft de voorkeur, omdat het Verenigd Koninkrijk niet over veel fysieke shops beschikt.

 

 1. Spanje – ontkiemen en kweken voor eigen gebruik is legaal

 

Ook Spanje kent zijn eigen regelgeving voor wat betreft het kopen en bezitten van zaden. Omdat het land uit autonome regio’s bestaat kunnen er verschillende regels worden gehanteerd. Over het algemeen is de wetgeving in het hele Europese land hetzelfde. Dit houdt in dat het kopen en verkopen van zaden legaal is. Je mag de zaden ook laten ontkiemen of een paar planten opkweken. Dit wordt over het algemeen gedoogd, zolang je dit niet doet voor commerciële doeleinden. Je mag er dus geen geld mee verdienen.

 

 1. Denemarken – wietzaden bestellen mag maar telen is illegaal

 

Denemarken is vrij modern en positief gezind als het aankomt op cannabis. In dit land mag je dus legaal wietzaadjes bestellen. Bij de wet is recreatief telen verboden. Toch is het algemeen bekend dat dit wel wordt gedaan. Dus hoewel het laten ontkiemen van wietzaden officieel niet is toegestaan, wordt het in principe gedoogd. Hetzij in kleine aantallen.

 

 1. Finland – medicinale wiet is toegestaan op doktersrecept

 

In Finland is de teelt van cannabis illegaal. Medicinale wiet wordt wel beperkt toegestaan. Dit kan worden verkregen op advies van een arts maar wordt vrijwel alleen voorgeschreven als andere medicatie niet aanslaat. Daarbij moet worden vermeld dat het gebruik van wiet en het telen daarvan in Finland nog redelijk taboe is. Echter, wietzaden kopen en bestellen vanuit Finland is wel legaal. De zaden mogelijk alleen niet opgekweekt worden.

 

 1. Polen – wietzaden kopen en bestellen is legaal

 

De Poolse wetgeving verbiedt het bezitten of gebruiken van wiet. De straffen voor wietbezit of het gebruik van andere drugs soorten zijn gelijk. Polen wil op deze manier de kans op drugsverslavingen beperken. Toch wordt er ook in dit land steeds meer gedoogd. Een kleine hoeveelheid cannabis bij je dragen leidt niet tot vervolging. Het gaat dan om hoeveelheden van maximaal 3 gram. Commercieel cannabis kweken is verboden. Telen voor eigen gebruik wordt vooralsnog gedoogd. Het beleid rondom cannabis voor privé gebruik blijft ietwat vaag. Medicinale wiet is toegestaan, mits op doktersrecept. Wietzaden mogen wel naar Polen worden verzonden. Het ontkiemen van de zaden is dan weer wel uit den boze.

 

 1. Griekenland – zaden online bestellen is toegestaan

 

Ben je woonachtig in Griekenland en wil je online wietzaden bestellen? Wettelijk gezien staat de Griekse overheid dit toe. Toch mag je de zadel niet laten ontkiemen of laten uitgroeien tot een volwassen cannabisplant. Dit is bij de wet verboden. Je mag de zaden wel gebruiken als supplement. Ook in Griekenland zijn er veel mensen die wiet telen voor eigen gebruik. Als dit in kleine aantallen gebeurt, kun je een lage straf verwachten. Mits je de geoogste cannabis daarna commercieel wilt gaan verhandelen. De boetes kunnen dan oplopen tot wel € 500.000. Genoeg reden om je eigen kweek klein te houden dus.

 

 1. Tsjechië – wietzaden kopen en kweken voor eigen gebruik is legaal

 

Als je woonachtig bent in Tsjechië mag je legaal wietzaden online bestellen en laten verzenden. De zaden mogen ook tot ontkieming komen en uitgroeien tot een volwassen cannabisplant. Mits dit gebeurd in kleine aantallen en alleen bestemd is voor eigen gebruik. Ook is het gebruik van medicinale cannabis dat op doktersrecept verkrijgbaar is legaal. De gebruiker moet dan wel aan enkele criteria kunnen voldoen.

 

 1. Portugal – zaden bestellen en kopen is niet toegestaan

 

Een bijzonder wet- en regelgeving vinden we in Portugal. In dit land is het bestellen, bezitten of kopen van cannabis zaden namelijk niet toegestaan. Daar heb je een vergunning voor nodig. Deze strenge regels staan echter haaks tegenover het eigen gebruik van wiet. Dat is namelijk wel legaal in Portugal. Medicinale wiet is toegestaan, evenals het bedrijfsmatig kweken van hennep met een THC-percentage dat niet hoger is dan 0,2%.

 

 1. Ierland – wel wietzaden laten verzenden maar niet opkweken

 

Het online bestellen en ontvangen van cannabis zaden is in Ierland toegestaan. Tot dusver ben je dus legaal bezig. Ook wanneer je de zaden bestelt in een ander land. Zoals bijvoorbeeld Nederland. De zaadjes mag je echter niet opkweken. Dat is bij de wet verboden en wordt gezien als een strafbaar feit. Heb je een vergunning voor het kweken van wiet als industrieel producent? Dan is cannabis kweken met maximaal 0,2% THC wel legaal.

in Welke landen zijn wietzaden toegestaan

 

Overige Europese wet- en regelgeving: cannabisgebruik en autorijden

 

Sommige landen uit het bovenstaande rijtje staan het kopen en bestellen van wietzaden toe. Het ontkiemen is legaal, illegaal of wordt gedoogd. Maar hoe zit dat eigenlijk met het gebruik van cannabis? Ook die regelgeving verschilt per land. In de meeste Europese landen mag je ook niet rijden onder invloed. Bijvoorbeeld van alcohol. Hoe zit dat met autorijden en wiet?

 

 • Nederland: in ons land mag je wel autorijden als je cannabis hebt gerookt. Daar zitten natuurlijk wel regels aan verbonden. De THC-limiet is namelijk vastgesteld op 3 ng/ml. In vergelijking met andere landen is dit vrij fors. Heb je meer wiet gerookt en kruip je toch achter het stuur? Dan kun je bij een aanhouding een boete verwachten en een inneming van het rijbewijs. De boete kan oplopen tot wel € 850,00.

 

 • Spanje: in Spanje heb je te maken met een puntenrijbewijs. Wordt je aangehouden met sporen van cannabis in je speeksel? Dan moet je rekening houden met een geldstraf van € 1.000. Ook moet je de helft van de in totaal 12 punten op je rijbewijs inleveren. Nog een bijkomende regelgeving waar je écht rekening mee wilt houden; Spanje voert een zero tolerance beleid. Ben je bij de aanhouding duidelijk high?

Dan loop je ook nog eens het risico om de gevangenis in te draaien.

 

 • Italië: wordt je in Italië gesnapt achter het stuur terwijl je net een joint hebt gerookt? Dan kun je maximaal 12 maanden gevangenisstraf tegemoet zien én een geldboete die kan oplopen tot wel € 6.000. Ook Italië maakt gebruik van het zogenaamde no tolerance beleid. De speekseltest mag bij aanhouding en afname dus feitelijk gezien géén enkel spoor van cannabis of drugs bevatten.

 

 • België: in België is een percentage van 1 ng/ml cannabis toegestaan als je een speekseltest moet ondergaan bij een aanhouding. Heb je aantoonbaar meer gerookt? Dan riskeer je een geldstraf die kan variëren van € 1.600 tot het tienvoudige! Ook moet je er rekening mee houden dat het rijbewijs voor minimaal 4 weken wordt ingetrokken. Echter wordt jouw overtreding ook beoordeeld door de rechter. Deze kan je beboeten met een rijontzegging tot maximaal 60 maanden.

 

 • Engeland: Het Verenigd Koninkrijk hanteert een limiet van 2 ng/ml. Als je wordt aangehouden en een speekseltest moet ondergaan, dan is dit dus de maximale THC-limiet. Zit je hierboven? Dan moet je jouw rijbewijs voor maximaal 1 jaar inleveren. Ook moet je een flinke boete betalen die omgerekend € 5.500 bedraagt.

 

 • Duitsland: Duitsland laat je minder betalen als je gepakt wordt met rijden onder invloed van cannabis, maar je moet wél je rijbewijs voor 3 maanden inleveren. Je mag maximaal 0,5 ng/ml THC in je bloed hebben. Je krijgt ook een boete van € 500.

 

 • Frankrijk: ook in Frankrijk wil je liever niet achter het stuur kruipen nadat je wiet hebt gerookt. Het land wil niets dogen op dit gebied. Er is dus ook géén THC-limiet zoals veel landen dat wel kennen. Daarnaast moet je rekening houden met een forse geldstraf die kan oplopen tot wel € 4.500. Ook moet je 3 jaar gebruik maken van een ander vervoermiddel. Je rijbewijs wordt namelijk voor minimaal 36 maanden ingetrokken en ongeldig verklaard.

 

Wietzaden en cannabis: in welke landen word je écht in hechtenis genomen?

 

De wet- en regelgeving omtrent het kopen en bestellen van wietzaden is per land verschillend. Dat geldt ook voor het in bezit hebben van het eindproduct. Cannabis dus. Het recreatief of medicinaal kweken van wiet wordt in steeds meer landen gelegaliseerd. Toch zijn er behoorlijk wat schrijnende verhalen bekend over celstraf wegens cannabis bezit.

 

Dit komt niet alleen in Amerika voor, maar ook in ons land zijn er diverse cases bekend. Opmerkelijk, want juist de States en Holland staan bekend als vredelievende landen als het aankomt op beleid en regelgeving omtrent wietplanten en cannabis bezit. In een tijdsbestek van slechts 9 jaar (2001-2010) zijn er in Amerika meer dan 8.000.000 arrestaties verricht.

 

Bijna de helft van de arrestaties werden uitgevoerd voor cannabis bezit. Een aantal van deze arrestaties grenzen aan het ongelooflijke. Bijvoorbeeld die van Weldon Angelos. Hij hoorde in 2002 55 jaar cel tegen zich eisen toen hij cannabis verkocht aan een undercover agent in Amerika. Angelos had géén strafblad en werd in 2016 vervroegd vrijgelaten.

 

Uit Amerika kennen we ook een verhaal dat bijna aan het onvoorstelbare grenst. De door een verkeersongeval verlamd geraakte Jonathan Magbie werd in 2004 zelfs veroordeeld tot de doodstraf. Hij was ten tijde van de aanhouding in het bezit van cannabis en een wapen. Hoewel Magbie afhankelijk was van intensieve medische zorg, kreeg hij deze niet. Hij stierf 10 dagen na zijn inhechtenisneming door een bemoeilijkte ademhaling.

 

In welke landen is wiet legaal?

Er zijn over de hele wereld veel verschillende wetten rond cannabis en afgeleide producten, waaronder zaden. Deze wetten veranderen voortdurend, dus het kan moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. In het algemeen zijn er echter een paar landen waar cannabiszaden legaal zijn om te kopen en te kweken.

Nederland is misschien wel het meest bekend land als het om cannabis gaat. Amsterdam is beroemd om zijn coffeeshops, waar volwassenen kleine hoeveelheden cannabis kunnen kopen en consumeren. Cannabiszaden zijn ook legaal in Nederland, en er zijn veel verschillende zaadbanken die in het land actief zijn.

 

Spanje heeft een soortgelijk systeem als Nederland, met privé-clubs die kleine hoeveelheden cannabis aan volwassenen verkopen. Cannabiszaden zijn ook in Spanje legaal, en er zijn veel verschillende zaadbanken en kwekers in het land actief.

 

Portugal heeft in 2001 alle drugs gedecriminaliseerd, ook cannabis. Dit betekent dat het bezit van kleine hoeveelheden cannabis geen strafbaar feit is. Cannabiszaden zijn ook legaal in Portugal, en er zijn veel verschillende zaadbanken en kwekers actief in het land.

 

Dit zijn maar een paar van de landen waar cannabiszaden legaal zijn om te kopen en te kweken. Er zijn er nog veel meer, waaronder enkele in Zuid-Amerika, Europa, en Azië. Aangezien de wetten voortdurend veranderen, is het belangrijk dat u op de hoogte blijft van de laatste informatie voordat u cannabis zaden gaat kweken of kopen.

 

Waar is wiet legaal in Europa?

Cannabis is legaal in een aantal Europese landen, waaronder Nederland, Spanje, Portugal, en Zwitserland. Het is belangrijk op te merken dat de wetten voortdurend veranderen, dus het is altijd het beste om de meest recente informatie te controleren voordat u cannabiszaden gaat kweken of kopen.

 

In welke Zuid-Amerikaanse landen is cannabis toegestaan?

In het algemeen is cannabis legaal in het grootste deel van Zuid-Amerika. Dit omvat landen als Uruguay, Argentinië, Chili, Colombia, en Peru. Net als in Europa is het belangrijk dat u de meest recente informatie raadpleegt voordat u cannabiszaden gaat kweken of kopen.

 

Hoe zit het met Azië?

De cannabiswetten lopen in Azië sterk uiteen. In sommige landen, zoals Thailand en Cambodja, is het bezit van kleine hoeveelheden cannabis kan tot zware straffen leiden. In andere landen, zoals Nepal en India, is het bezit van kleine hoeveelheden cannabis echter geen strafbaar feit. Zoals altijd is het belangrijk dat u de meest recente informatie raadpleegt voordat u cannabiszaden gaat kweken of kopen.

 

Heb ik een vergunning nodig om cannabis te kweken in Canada?

Ja, u een vergunning nodig om cannabis te kweken in Canada. Het proces om een vergunning te krijgen verschilt van provincie tot provincie, dus het is belangrijk om de meest recente informatie te raadplegen voordat u cannabis zaden gaat kweken.

 

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de laatste informatie over cannabiswetten?

De beste manier om op de hoogte te blijven van de laatste informatie over cannabiswetten is het raadplegen van een gerenommeerde bron, zoals een advocaat of een online juridische bron. Het is ook belangrijk om te bedenken dat de wetten voortdurend veranderen, dus het is altijd het beste om de meest recente informatie te controleren voordat u cannabiszaden gaat kweken of kopen.

Nu u weet welke landen de aankoop van cannabis zaden toestaan, kunt u beginnen.

 

In welke landen is wiet illegaal?

Cannabis is in de meeste landen in de wereld illegaal. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals Uruguay en Portugal, maar over het algemeen is het niet legaal om cannabiszaden te kweken of te kopen. Als u betrapt wordt met cannabis in een land waar het illegaal is, kunt u strenge straffen krijgen, waaronder gevangenisstraf. Om deze reden is het.

 

Welke landen mag je wiet kweken?

U mag alleen cannabis kweken in landen waar het legaal is. Dit omvat landen als Uruguay, Portugal en Canada. In de meeste andere landen is het illegaal om cannabiszaden te kweken. Als u betrapt wordt op het kweken van cannabis in een land waar het illegaal is, kunt u strenge straffen krijgen, waaronder gevangenisstraf. Om deze reden is het belangrijk om de meest recente informatie te controleren voordat u cannabiszaden gaat kweken.

In welke landen mogen cannabiszaden gekocht worden?

Cannabis zaden zijn legaal in een aantal landen, waaronder Nederland, Spanje, Portugal en Zwitserland. Het is belangrijk op te merken dat de wetten voortdurend veranderen, dus het is altijd het beste om de meest recente informatie te controleren voordat u gaat kweken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.