Belichting van de wietplant: Wat moet ik als beginner weten?

Led verlichting wiet

Wietplant licht

Wanneer je wilt starten met het kweken van wietplanten zul je wat kennis nodig hebben over de levensloop van deze planten. Dat geldt zowel voor binnen als buiten kweken. Licht is een element in de ontwikkeling van wietplanten die van groot belang is voor het groeien en bloeien van de cannabis. Wanneer je niet voldoende aandacht besteed aan goed licht kan de groei geremd worden, of de toppen kunnen zich niet voldoende ontwikkelen. En dat zou natuurlijk jammer zijn.

 

Het zonnetje in huis (en daarbuiten)

Een heel goedkope en tevens hoge kwaliteit bron van licht is de zon. Een wietplant zal zich automatisch aanpassen naar de natuurlijke zonnecyclus. De tint van het zonlicht zal meer blauw zijn in de lente en meer oranje in de herfst. Ook heb je de variatie in uren licht en donker. Hoe meer de planten blootgesteld worden aan de natuurlijke zon hoe hoger de oogst wordt. Dit geldt uiteraard vooral voor planten die buiten gekweekt worden.

Wietplant in zonlicht

Groeifase en bloeifase

De ontwikkeling van de wietplant kan ruwweg in twee fasen opgedeeld worden; de groeifase en de bloeifase. Wanneer je binnen wiet wilt kweken zul je het natuurlijke zonlicht nauwkeurig moeten kopiëren om optimale resultaten te behalen. In de groeifase die zich in de eerste weken voordoet zal er gemiddeld achttien uur aan licht nodig zijn per etmaal. Dit is de zomerstand voor de planten. Drie tot zes weken later wordt de hoeveelheid licht verminderd tot twaalf uur per etmaal, dan lijken de dagen korter te worden wat de bloeifase in gang zet. De bloeifase varieert per type cannabis met een duur van zes tot veertien weken.

 

Groeilampen en bloeilampen

Wanneer de wietplant zich in de groeifase bevindt zal deze een ander deel van het lichtspectrum nodig hebben dan in de bloeifase nodig is. Om verschillende soorten licht te laten schijnen zul je ook verschillende lampen moeten gebruiken. Hiermee simuleer je het natuurlijke zonlicht dat ook verandert in de verschillende seizoenen. Wanneer de planten groeien zullen ze meer blauw licht nodig hebben. Dit type lampen worden aangeduid met de omschrijving “koel wit”. Tijdens het bloeien hebben de wietplanten juist meer oranje licht nodig. Hier kun je HPS lampen voor gebruiken ofwel High Pressure Sodium lampen.

onder led kweken Led verlichting wiet

Beginnerstips

Hier zijn enkele praktische tips wanneer je gaat beginnen met wiet kweken:

 

  1. Let op met de hitte van de lamp: Wanneer je de lampen vlakbij de planten hangt bestaat de kans dat de toppen verschroeien.
  2. Schaf geen gebruikte lampen aan: Omdat je niet weet hoeveel branduren de lampen achter de rug hebben kun je beter geen tweedehands lampen kopen.
  3. Overweeg LED verlichting: Hoewel de prijs van LED lampen hoger ligt dan Metal-Halide, kwiklampen en TL buizen zullen LED lampen de groei stimuleren omdat er geen warmte ontstaat die stress geeft aan de plant. Daarnaast is er minder vocht en voeding nodig bij LED verlichting.