Wiet kweken in een kas

Wiet kweken in een kas

Wiet kweken in een kas

wiet kweken in een kas: Met het klimaat in Nederland is het ideaal om in de kas wiet te kweken. Je kunt een goede opbrengst behalen met wiettoppen die hard en compact zijn. Met een kas die bij voorkeur verwarmd kan worden open je een scala aan nieuwe mogelijkheden voor wiet kweken. Er worden verschillende soorten kasten gebruikt voor dit doel, normaal gesproken wordt er gezaaid in een donkere omgeving, want in het begin hebben de zaden geen licht nodig.

Wietkweken in kas
Polytunnel June

Belangrijk als je wiet kweekt in een kas

Het is belangrijk dat het licht optimaal is om een flinke groei van de zaailingen te bewerkstelligen. Je moet er dus voor zorgen dat er zoveel mogelijk licht in de kas kan schijnen. Kies voor een geraamte die zo licht mogelijk is, met glas dat zo groot mogelijk is van oppervlakte. Uiteraard moet de complete constructie wel sterk genoeg zijn en stabiel blijven staan. Staal en aluminium frames zijn hier zeer geschikt voor, maar de kosten liggen wel hoger dan een frame van hout. In Nederland vind je steeds meer van dit soort kassen met lagere prijzen dan vroeger.

Wiet kweken in tunnel kas

Waar moet je aan denken tijdens het plaatsen van de kas?

Als je gaat beginnen met wiet kweken zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden bij het plaatsen van de kast. Uit ervaring is gebleken dat je het meeste licht zult vangen wanneer je de kas in de maanden met weinig licht in Oost-Westelijke richting plaatst. Let daarbij op dat de kas op een plek wordt geplaatst waar er zo min mogelijk schaduw van omliggende gebouwen, of bomen en andere zaken aanwezig is. Zorg ook dat er geen hennepvelden in de buurt zijn. Vergeet daarnaast niet om de kas elk jaar helemaal te reinigen zodat het zonlicht er optimaal doorheen kan schijnen.

Kweken in Kas

De voor- en nadelen van wiet kweken in een kas

 

Voordelen:

  • De toppen zijn harder
  • De opbrengst is hoger
  • Bij regen hoef je ze niet te verplaatsen

 

Nadelen:

  • De kans op toprot is groter omdat de luchtvochtigheid hoger ligt
  • Je moet de ramen goed reinigen
  • Het is een aangename omgeving voor insecten

Wietkweken in een kas op balkon

Je ziet de laatste tijd steeds meer mensen die wiet kweken op hun balkon, met een kweekkast is dat een uitstekende locatie. Je kunt steeds meer soorten kweekkast aanschaffen om buiten wiet te kweken. Er zijn ook modellen met een ingebouwde  verwarming. De keuze begint met een eenvoudige bak van kunststof waar je een doorzichtig plastic kapje overheen kunt plaatsen. Er zijn ook modellen met Jiffy schijven, die worden na bevochtiging groter waardoor het mogelijk is daar een wietplantje in te plaatsen.

 

Kleine kweekkasten voor het verder groeien van je wietplant

Je kunt kleine kweekkasten goedkoop aanschaffen waarin de plantjes verder kunnen groeien, of waar je de stekjes in kunt kweken. Zo heb je de Propagator Pro 2 die je ook bij ons in de webshop kunt vinden. Er zijn overigens ook vergelijkbare bakjes te koop in diverse tuincentra.

 

Wiet kweken in een plastic tunnel

Wanneer je stekken op een eenvoudige maar effecti

eve wijze beschermt kun je een plastic tunnel gebruiken waar je het wietplantje kunt laten groeien. Dit soort tunnel heeft veel weg van tunnels die gebruikt worden om bijvoorbeeld aardbeien te kweken. Het kunststof wordt gedragen door bogen van ijzerdraad die op een afstand van ongeveer 80 cm van elkaar in de grond worden geplaatst. Het plastic is behoorlijk breed en transparant, je trekt deze over de bogen heen. Aan de uiteinden kun je het plastic op zijn plaats houden door ze in elkaar te wikkelen en aan stevige palen vast te maken.

Je kunt ook je eigen kweekkast bouwen

Op internet kun je ook handleidingen en hobbyisten vinden die je precies uitleggen hoe je zelf een kweekkast kunt bouwen. Ook via onze website geven we regelmatig tips en adviezen om je eigen kweekkast te maken.

Eigen kweekkas bouwen