Wietzaden ontkiemen niet, wat nu?

Cannabis zaadjes kopen

Wietzaden ontkiemen niet, wat nu ?

Wietzaden onkiemen niet, Wat nu?

wiet zaden ontkiemen niet: Het is de nachtmerrie van iedere teler: heb je een paar mooie zaden bestelt, ontkiemen ze niet. Of nog erger, je hebt ze al voor lange tijd in huis, opgeslagen in de beste condities maar nog steeds gebeurt er niets.

Hoe kan dit?

Wietzaden ontkiemen niet door verschillende redenen. Wij geven je de 10 meest voorkomende verklaringen voor niet ontkiemende wietzaden:

 

  1. Te lage temperatuur. Jonge wietplantjes groeien niet in een te koude omgeving. Mochten de zaden ontkiemen, dan zal de ontwikkeling van de plantjes niet regelmatig zijn. Ook zijn de zaailingen vatbaar voor ziektes. Een nog niet ontkiemd zaadje kan zelfs dood gaan door te lage temperatuur. Een te lage temperatuur vermijd je door het ontkiemen binnenshuis te doen. Eenmaal ontkiemd en met wortels kun je het jonge plantje naar buiten verplaatsen. Pas wel op dat je dit niet te vroeg in het jaar doet als het nog te koud is.
  2. Te hoge temperatuur. Als een wietzaadje te warm wordt dan kan het beschadigd raken. Ook de grond waarin je het zaadje hebt gepland kan door een te hoge temperatuur uitdrogen.
  3. Te natte aarde. Water speelt een belangrijke rol bij de ontkieming van een wietzaadje. Als je wietzaadje niet ontkiemd dan kan dit het resultaat zijn van teveel water geven! Over het algemeen zal water een hormoon in het zaadje activeren die de ontkieming in gang zet. Door te veel water te geven voorkom je dat lucht en zuurstof het zaadje kunnen bereiken. En een te natte grond is ook de perfecte broedplaats voor schimmel gerelateerde plantenziekten.
  4. Te droge aarde. Aangezien zaadjes water nodig hebben om te ontkiemen, zal een te droge grond ook een reden zijn als je merkt dat je wietzaden niet ontkiemen. Het is essentieel dat de aarde vochtig wordt gehouden. Uitgedroogde aarde geeft het zaadje niet de vocht en de voedingsstoffen die het nodig heeft.

Wist u dit al lees dan 1 van onze andere blogs: KweekpottenGefeminiseerde wietzaden  – wietzaden ontkiemen

  1. Het zaadje is te diep geplant. Een vuistregel voor het planten van (wiet)zaadjes is: twee keer de grootte van het zaadje is de diepte waarin het moet worden geplant. Het wietzaadje heeft een beperkte hoeveelheid voedingsstoffen die opgebruikt zijn als de zaailing de oppervlakte bereikt. Als het zaadje dus te diep is begraven, dan zal het nooit boven de aarde uitkomen. Ook de temperatuur speelt een rol hier: hoe dieper hoe koeler. En wietzaadjes houden niet zo van kou!
  2. Het zaadje is niet diep genoeg geplant. Als het zaadje niet diep genoeg is geplant zal het waarschijnlijk uitdrogen.
  3. De aarde is te veel aangestampt. Als de grond te compact is dan kan de broodnodige zuurstof het zaadje niet bereiken. Ook is de drainage van aangestampte aarde niet goed.
  4. De aarde is te luchtig. Als de aarde te luchtig is dan kan er te veel luchtcirculatie rond het zaadje ontstaan. Het zal dan ook uitdrogen en uitgedroogde wietzaadjes ontkiemen niet.
  5. De aarde heeft een schimmel. Schimmels ontstaan in de aarde als er teveel water aanwezig is en er niet voldoende luchtcirculatie is. Als er schimmels in de aarde groeien dan kan het zaadje misschien we ontkiemen, maar de worteltjes kunnen geen grip krijgen. Uiteindelijk zal het zaadje dan alsnog sterven.
  6. Een dood zaadje. Een dood zaadje zal natuurlijk niet ontkiemen. Zelfs al zijn alle omstandigheden perfect. Om er voor te zorgen dat je zaadjes niet beschadigd raken of sterven moet je deze op de juiste manier bewaren. Doe je dit niet, dan zal het wietzaadje langzaamaan doodgaan.

Dit zijn de 10 meest voorkomende redenen waarom een wietzaadje niet ontkiemt. Gelukkig zijn de oplossingen hiervoor redelijk simpel uit te voeren. Wat zijn jouw ervaringen met niet ontkiemende wietzaadjes?
Wietzaden kopen ? Naar de webshop

Hoe kun je het beste wietzaden ontkiemen?

1. Zet de wietzaden 24 uur in water, zodat de schil zachter wordt zodat het zaadje makkelijker kan ontkiemen.

2. pak een koffiefilter en een grip zak zoals hieronder wordt weergegeven

Wietzaden ontkiemen niet

3. maak de koffiefilter nat met spa blauw zodat de waarde van het water goed is, of meet de ph waarde.

4. leg de zaadjes er in en stop dan de koffiefilter in de gripzak zoals hier onder word afgebeeld.

Wietzaden in koffiefilterwietzaadjes in gripzak

5 Hang het zakje door middel van een wasknijper of plakband op.(zorg dat het tussen de 22 a 27 graden is)

U zult na 1 a 2 dagen het zaadje zien verschijnen met de wortel naar beneden zodra het worteltje 1,5 cm is kunt u het zaadje gaan planten.

Wietzaadjes kopen

Dit zijn de 10 meest voorkomende redenen waarom een wietzaadje niet ontkiemt. Gelukkig zijn de oplossingen hiervoor redelijk simpel uit te voeren. Wat zijn jouw ervaringen met niet ontkiemende wietzaadjes?

Wilt u meer interessante blogs lezen op onze site klik dan op een van de onderstaande links:

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.