Wiet oogsten

Wiet knippen handmatig close up

Wietoogsten

Bij het oogsten moet je de toppen van de wietplant afknippen. Knip de blaadjes kort zodat de toppen vrij zijn van blaadjes. Dit proces is een nauwkeurig karwei, en zal enige tijd in beslag nemen. Je moet elke top individueel knippen, reken daar ongeveer vijf minuten per plant voor. Zo kun je ongeveer twaalf planten per uur netjes knippen. Dit zijn tijden voor handmatig knippen en zijn niet van toepassing op een professionele knipmachine.

Wiet knippen handmatig close up

Wanneer kun je de wiet oogsten?

Het is voor starters met wiet kweken vaak lastig te bepalen wanneer je kunt beginnen met wiet oogsten. Na het kweken van de planten is het belangrijk om exact het juiste moment te kiezen wanneer je de wiet daadwerkelijk gaat oogsten. Wanneer je te snel met oogsten begint zul je niet het optimale rendement behalen, de kwaliteit zal ook lager zijn. Wanneer je te laat bent met het oogsten van de wiet kunnen de toppen helemaal bruin en uitgedroogd zijn. Dan heb je niets meer aan de wiet waar je zoveel tijd en energie in hebt gestoken. Kijk altijd goed naar de kleur van de toppen, de bloemen hebben een soort haargroei waar zich trichomen op bevinden. Deze trichomen bevatten THC, dat is de werkzame stof in wiet. Je zul merken dat de trichomen die zich op de toppen bevinden verkleuren naarmate ze in leeftijd toenemen. Wanneer de top ontstaat zullen de haartjes op de bloemen wit van kleur zijn. Deze kleur verandert langzaam naar een melkachtig wit, daarna komt er een amberkleurige tint naar voren. Juist voordat de bloemen geheel amberkleurig worden is het tijd om de wiet te gaan oogsten. Wanneer je langer wacht met oogsten worden de toppen bruin en dan is het te laat.

 

 

Wiet knippen op de juiste manier

Je weet nu wanneer het de juiste tijd is om de wiet te gaan oogsten, nu moet je gaan knippen. Wiet oogsten wordt daarom ook wel wiet knippen genoemd. Er zijn twee verschillende manieren om wietplanten te knippen:

 

  • Handmatig
  • Machinaal

 

Wanneer je kleine hoeveelheden wilt knippen kunt je dit handmatig doen, wanneer je hoeveelheid planten vrij groot is kun je overwegen om dit met een knipmachine te doen. In elk geval is de kwaliteit van de schaar van belang. Met het juiste gereedschap kun je nauwkeuriger knippen, en het maakt het karwei ook een stuk aangenamer om te doen.

Wiet knippen handmatig

Wiet knippen handmatige methode

Knip de planten deur los van het wortelstelsel. Dit kun je doen met een standaard tuinschaar of een schaar die je voor het wiet knippen gebruikt. Nadat je de wietplant los in je hand hebt kun je de takken afknippen. Het resultaat is een aantal takken met daarop de toppen, en een hoofdtop. Wanneer je deze toppen los knipt van de takken zul je de toppen overhouden. Je moet dan de bladeren verwijderen van de toppen door de bladeren die uitsteken weg te knippen uit de toppen. Wanneer alle toppen vrij zijn van bladeren kun je de wiet gaan drogen.

 

Wiet knippen machinale methode

Wiet oogsten gaat een heel stuk sneller met een knipmachine. Hierbij kun je kiezen uit handmatige knipmachines en elektrische knipmachines. In beide gevallen hoef je niet meer zelf de blaadjes uit de toppen te knoppen, wat je tijd zal besparen. Het is nog wel nodig om de toppen van de plant los te knippen, vervolgens gaan ze gewoon in de knipmachine.

 

Wiet oogsten met ophangen

Er is een alternatieve methode om de wiet te oogsten met als doel meer smaak over te houden in de wiet. Net als voorheen wordt het wortelstelsel van de wietplanten geknipt. Daarna wordt de wietplant opgehangen om deze helemaal uit te laten drogen. De wietbladeren kunnen na het drogen eventueel van de plant worden verwijderd. Wanneer de toppen vrij zijn van bladeren kunnen deze worden afgeknipt.

Bekijk een van onze andere blogs:

Binnen en buiten kweken.

Het verschil tussen Sativa & Indica?

Wat is Cannabis Ruderalis?

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.