Slakken op de wietplant, wat nu?

Slakken bestrijden

Heb je last van slakken op je wietplanten? Dan gaat het vrijwel zeker om buitenwiet. Maar, ook in een kweektent of andere ruimte kun je last hebben van slakken. Bijvoorbeeld omdat de aarde die je gebruikt besmet is met slakken eitjes. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen als jouw kweek wordt aangevallen door slakken. Deze maatregelen kun je niet alleen preventief nemen, maar ook als de diertjes al aanwezig zijn.

Waarom heb ik last van slakken op mijn buitenwiet?

 

Slakken vind je overal. Ze komen uit eitjes die je vind in tuinaarde en compost. Eén enkel exemplaar kan tot wel 400-500 nakomelingen per jaar zorgen. De slak voedt zich s’nachts vooral met sappige en jonge blaadjes. Dat betekent dat jouw jonge wietplantjes gevaar lopen. Gelukkig kun je goede maatregelen nemen om slakken op de wietplant te voorkomen.

Effectief slakken bestrijden op wietplanten

Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot deze slijmerige diertjes je plantjes komen bezoeken. Beter ga je preventief te werk. Maar, ook als deze slijmerige dieren al aanwezig zijn op je wietplanten hebben we een aantal handige tips voor je:

 

  • richt een plekje in ver weg van je buitenkweek. Niet aan de overkant van de straat natuurlijk, maar bijvoorbeeld 2 of 3 meter verderop in de tuin. Plaats hier bakjes met lokstof waar de slakken op af komen. Dit lokstof kun je kopen bij een tuincentrum, maar je kunt ook legmeel gebruiken. Een hapje waar slokken dol op zijn. Vanaf deze plaats kun je de slakken makkelijk verwijderen uit je tuin.

 

  • baken je kweekruimte af met scherpe voorwerpen. Slakken zullen niet zo snel de oversteek naar je plantjes maken als de bodem onaangenaam aanvoelt. Je kunt dus preventief een border aanleggen van gebroken eierdoppen of scherpe houtsnippers. Iets barbaarser, je kunt ook glasscherven plaatsen.

 

  • heb je nog oude stuivers in de kast of iets anders van koper? Leg dit dan om je wietplanten heen. Het lichaam van de slak en koper gaan namelijk niet goed samen. Een aanraking zorgt voor een behoorlijke elektrische schok waardoor de slak zich wel een tweede keer bedenkt.

 

  • maak gebruik van de natuurlijke vijanden van de slak. Zorg er dus voor dat je een flink aantal egels en merels naar je tuin lokt. Maak voor de egel comfortabele bladerhopen of schaf een egelhuisje aan. Merels lok je met een speciale nestkast en lekkernijen. Uiteraard kun je ook aaltjes uitzetten om slakken op je wietplanten te bestrijden. Natuurlijk ben je ook zelf een natuurlijke vijand van de slak. Controleer de planten dus regelmatig op de aanwezigheid van de dieren en zet ze een heel eind verderop weer uit.

Lees meer over bestrijden van beestjes op je wietplant.

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.
Beste klant wij maken gebruik van de AVG wetgeving en hier kunt u de informatie er over lezen. Daarnaast geeft u door akkoord te gaan met onze AVG wetgeving aan dat u 18 jaar bent of ouder.
%d bloggers liken dit: