Buiten en binnen kweken

Buiten en binnen kweken

Buiten en binnen kweken

Buitenwiet kweken kan gedaan worden om verschillende redenen. Het kan voor eigen gebruik, hobbymatig geteeld worden. Dit kan veel geld besparen, omdat het in de CoffeeShop vaak erg duur is.

Om zelf buitenwiet te kweken hoef je geen specialist te zijn op dit gebied. Met de juiste voorbereiding, inzet en geduld kan iedereen zijn eigen plantjes kweken. Het is in Nederland alleen mogelijk om in de zomer buiten wiet te kweken.(gedoogd)

Er zijn twee mogelijkheden om dit te doen met ieder zijn voordelen. De eerste mogelijkheid is op je balkon of in de tuin in een bloempot. De tweede mogelijkheid is om de zaadjes deze direct buiten in de grond te planten, ook wel kweken in de natuur genoemd.

kweekpotten

Buitenwiet kweken in een pot heeft zijn voordelen:

* Het is mogelijk om de potten of planten te verplaatsen, dit is handig bij slecht weer of bij gezeur met de buren.

* Als je problemen hebt met het medium dan is het makkelijk om een plant in andere aarde te doen.

* Planten in potten bloeien meestal sneller, dus je hebt een snellere oogst.

Buitenwiet kweken in de natuur:

* Je hoeft de planten niet handmatig te bewateren.

* Omdat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien kunnen deze heel groot worden en dat zorgt voor een hogere opbrengst.

Wietzaden voor buitenwiet / buitenteelt

Voordelen buiten kwekenBuitenwiet kweek tipsBuiten wiet kweektips

Om buiten te gaan kweken heb je wel de juiste wietzaden nodig. Er zijn namelijk velen soorten zaden, maar niet elke zaad is hier geschikt voor en daarom is het van belang dat je de juiste kiest. Het verstandigste is om een specifieke buitensoort te kiezen. Deze bloeien namelijk eerder en korter dan binnenkweek soorten. Ze zijn ook beter bestand tegen de slechte weersomstandigheden die wij in Nederland kennen.

 

BUITENWIET KWEKEN TIPS

 

Op zoek naar tips voor Buitenwiet kweken?

Hieronder gaan we het hebben over buitenwiet kweken tips, zoals: plaats, water, grond, schimmels, insecten & slakken.

Plaats

De ligging van waaruit jij je planten laat groeien is belangrijk. Zorg voor genoeg zonlicht, gezonde/vruchbare grond en dat het niet te vochtig is. Hoe meer zon, hoe beter het is voor de plant. Voorkom vochtige plaatsten, als je een plek hebt in je tuin waar mos groeit dan is deze niet geschikt!

Water

Het beste om je planten mee te wateren is gewoon regenwater. Kraanwater bevat meestal een hoge PH waarde. Een regenton is een handige manier om het regenwater op te slaan. Houd er rekening mee dat  je de planten niet te veel water geeft. Als je teveel water geeft dan zijn de wortels constant nat en kunnen ze hierdoor  moeilijk groeien en gaan rotten, zodat de plant langzaam sterft .

Goede grond

Een goede tip voor Buitenwiet kweken is het volgende: brandnetels zijn familie van de wietplant en groeien in dezelfde omstandigheden. Dit kan dus een goede indicatie zijn om te kijken of een wietplant ergens kan groeien. Als je ergens een brandnetel plant ziet dan is het daar een geschikte plek voor een wietplantje.

Schimmels

resultaat wietzaadjes kwekenresultaat buiten wiet kwekenwietplant met mooie toppentoprot

Toprot is een schimmel en die ontstaat op vochtige plaatsen. Door goed op het blad te letten dat uit de top groeit kunt u vroegtijdig toprot ontdekken. Het komt meestal voor bij jonge plantjes en stekjes en niet bij grotere sterke planten. Het enige wat u tegen toprot kunt doen is de geïnfecteerde stukjes ruimschoots eruit te knippen en het schaartje ondertussen te blijven desinfecteren. Zodra u toprot op de plant heeft dan is deze meestal al verloren mits u er snel bij bent. Daarom is het van groot belang om de planten goed in de gaten te houden.

Wat kan je doen tegen toprot?

Insecten & Slakken

Witte vliegTripsBladluis

Buiten met insectenspray spuiten kan een beetje vervelend zijn, hang daarom een plakstrip op tegen de insecten. Om geen last van slakken te krijgen kunt u een klein stripje koperdraad vlakbij de plant neer te zetten.

Lees ook:

Bestrijding tegen spint

Alles Tips voor Buitenkweek op een rijtje:

* Zorg voor een goede plek met veel zon

* Vermijd vochtige plaatsen

* Geef je plant regenwater

* Zorg voor een gezonde ondergrond

* Hang een plakstrip op tegen insecten

 

BUITENWIET KWEKEN VOOR BEGINNERS

 

Bij buitenwiet kweken voor beginners komen veel dingen bij kijken. Dit kan in het begin iets overweldigend zijn. Op deze pagina kunt u informatie winnen over vele zaken waar u aan moet denken als u begint met buitenwiet kweken.

Waar te beginnen?

In een pot of in de natuur?

Eén van de eerste vragen die u zichzelf moet stellen is: In een pot of in de natuur?

De keuze die u hierin maakt beïnvloed sterk het groei proces van uw plant, daarom is het verstandig vooraf te kiezen op welke manier u gaat kweken. Elke optie heeft weer zijn voor- en nadelen.

Deze gaan we hieronder even bij langs.

Voordelen kweken in Pot

* Eenvoudig buitenwiet kweken voor beginners

* Snellere groei, dus snellere bloei

* Goedkoper dan binnenkweek

* Potten zijn makkelijk te verplaatsen

* Bij problemen met het medium is het makkelijk overpotten

Voordelen kweken in natuur

* Eenvoudig buitenwiet kweken voor beginners

* U hoeft de planten niet handmatig te bewateren

* Goedkoper dan binnenkweek

* Planten hebben de ruimte om groot te groeien

Nadelen Buiten kweken

* U moet zeker weten dat er geen nachtvorst komt (Meestal vanaf 25 mei), want dit is erg schadelijk voor uw planten

* Kwaliteit van de opbrengst is minder goed dan binnenkweek

* Het kan gezeur opleveren met de buren

 

Voeding & Potgrond

 

Een goede, voedingsrijke grond is de basis voor een gezonde, sterke en grote plant. Het is geen aanrader om voor normale potgrond te kiezen. Een goede light- of allmix grond is aan te raden.

Een light mix is goed voor de eerste 2 a 3 weken van het zaaien. Daarna dan kunt u gaan bijvoeden. Allmix biedt genoeg voeding voor een langere tijd. Goede merken om mee te beginnen zijn Canna, Atami en Aptus.

 

Groeifasen

Voor beginners van buitenwiet kweken is het belangrijk dat u de verschillende fases kent. De fases die plantjes zullen doorlopen zullen wij even bij langs.

Groeifase: Dit is de fase waarin de plant steeds groter gaat worden. Een week nadat de wietzaden ontkiemt zijn kunt u ze in een grotere pot plaatsen. Dit moet op tijd gebeuren anders loop het vertraging op. Als u buiten in de natuur kweekt dan kunt u het beste een groot gat graven, dan voeding toevoegen en het gat weer dichten.

Bloeifase: De plantjes beginnen met bloeien zodra de dagen  korter worden, hierbij is het van belang dat u de mannetjes planten van de vrouwen gaat scheiden. Doet u dit niet, dan krijgt u alleen maar zaadjes in plaats van goede wiet.

Oogstfase: In de maand oktober komt het buitenkweek seizoen tot einde. Dat betekent dat de plantjes geoogst kunnen worden.

 

Wietzaadjes

 

Bij Buitenwiet kweken voor beginners heeft u wel de juiste wietzaden nodig. Er zijn namelijk vele soorten zaden, maar niet elke soort zaad is geschikt voor de buitenteelt. Het verstandigste is om een specifieke buitensoort te kiezen. Deze bloeien namelijk eerder en korter dan binnenkweek soorten. Ze zijn ook beter bestand tegen de slechte weersomstandigheden die wij in Nederland kennen.

Lees ook over: