GROEIEN – Hoe werkt de groeiperiode van je wietplant?

Water aan je wietplant geven

Het laten groeien van de wietplant

Wanneer de zaadjes zijn ontkiemd zullen ze gaan groeien. Dit is een belangrijk onderdeel van het gehele proces waar geen standaard methodes voor bestaan. Elke kweker heeft eigen voorkeuren. De wietplant zal groeien met een cyclus van achttien uur licht en zes uur donker. Dan zal de plant sterk groeien, de optimale temperatuur is 20 tot 25 graden Celsius voor een kleine plant. Op het moment dat de plant doorgroeit is een hogere temperatuur geen bezwaar, je zult er dan wel voor moeten zorgen dat er genoeg water is voor de plant.

buiten wietplant vol in de zon 

Wat betekent pH waarde?

De pH waarde geeft de zuurtegraad aan, hoe lager de waarde hoe meer zuur het gebruikte materiaal is. Wanneer je een pH waarde van 1 hebt is de bodem erg zuur, een pH waarde van 7 is neutraal en een pH waarde van 14 wordt basisch genoemd. Voor wietplanten is een pH waarde die ligt tussen 6 en 6,5 ideaal. Je kunt dit meten met speciale pH meters, wanneer de waarde te hoog of juist te laag ligt kan dit de groei van de plant nadelig beïnvloeden.

 

De juiste pH waarde zelf aanpassen

Wanneer de pH waarde te hoog ligt op bijvoorbeeld 7, kun je dit eenvoudig oplossen door wat druppels azijn aan het water toe te voegen. Dan zal het water zuurder worden wat de groei van de planten zal verbeteren. Wanneer de pH waarde juist te laag is kun je een heel klein beetje soda kunnen oplossen in water. Door hiermee te “spelen” kun je snel de juiste pH waarde bepalen om daarmee de groei van de wietplant te stimuleren. Zorg ervoor dat je precies kunt meten wat de waardes zijn om de planten optimaal te verzorgen.

 

Leidingwater is al goed, regenwater is beter!

 

Luchtvochtigheid in de groeifase van de wietplant

kweek je deze wiet? wanneer de wietplant jonger is dan zes weken mag de luchtvochtigheid best hoog zijn, denk aan zestig procent.

 

Luchtvochtigheid voor zaailingen en jonge wietplantjes
Wanneer het zaadje een plantje is geworden met een hoogte van vijf tot zeven centimeter mag de lucht heel vochtig zijn. Je kunt het ontkiem bakje afdekken met transparante plastic folie, spuit zowel het bakje als het plastic van binnen goed nat met een plantenspuit. Houdt de boel lekker warm op een temperatuur van 22 tot 25 graden en de plantjes groeien prachtig door.

 

Luchtbevochtiger voor moederplant

Luchtvochtigheid in de bloeifase

Wanneer de wietplant zich in de bloeifase bevindt zou de luchtvochtigheid op een percentage van veertig tot zestig procent moeten liggen.

 Lees ook onze andere blogs: Stekken en luchtvochtigheidTIPS toprottips bij guerilla kweken

Groeimiddelen

Je kunt de groei van de wortels en van de plant stimuleren door ze speciale voeding te geven. Hierbij is er een keuze uit vele merken, types en kenmerken waardoor de plant sneller kan groeien en aansterken. Wanneer je voeding wilt gebruiken zijn merkproducten aan te bevelen. Daarmee kun je fouten voorkomen, je kunt de groeimiddelen en bindmiddelen zo goed op elkaar afstemmen. Zorg wel dat je goed voorgelicht wordt, je wilt niet de planten beschadigen met teveel voeding. We hebben het hier over druppels op een liter water, een kleine fout kan grote invloed hebben.

 Kweekvoeding voor wiet

Pas op met groeimiddelen bij jonge plantjes

Je moet geen groeimiddelen geven aan planten die nog erg klein zijn, op dit moment hebben ze aan water al voldoende, eventueel in combinatie met een wortelstimulator. Je begint pas met het toevoegen van groeimiddelen wanneer de kleur van de bladeren een meer lichtgroene tint aannemen. Dit kan ook per merk verschillen, controleer altijd eerst de gebruikershandleiding.

 

Automatisch watersysteem voor het kweken

Je kunt vele soorten pompen kopen zodat je zelf niet in de weer hoeft te gaan met bewatering. Dat klinkt interessant maar doe het liever niet. Je hebt namelijk flinke kans op lekken. Ook kan de watertoevoer verstopt raken en dan krijgen de planten helemaal geen water meer. Dan zijn de planten binnen enkele uren kapot. Er zijn mensen die proberen het gehele proces te automatiseren, dan kunnen ze op vakantie gaan terwijl de plantjes lekker doorgroeien. Hierbij liggen vele gevaren op de loer zoals kortsluiting, waterschade en brand. De elektrische installatie moet altijd veilig worden aangesloten, wanneer je hier te weinig kennis van hebt moet je dit zeker uitbesteden aan iemand met expertise. Je moet ook zeker niet besparen op elektrische apparatuur en bekabeling, zo kun je de kans op calamiteiten minimaliseren. De plantjes hebben dagelijks aandacht nodig, ga goed voorbereid te werk.

 

Tips voor het op laten groeien van je wietplant

 

  • Controleer de wietplanten elke dag en signaleer op tijd problemen.
  • Maak gebruik van een gieter, gebruik geen pomp. Je ziet de planten toch elke dag, bewater ze handmatig. Je kunt zelf met gemak vijf planten onderhouden.
  • Houd de bladeren vrij van stof door ze regelmatig met water te besproeien, dit bevordert het invallende licht. Let wel op met sproeien wanneer de bloeilamp aanstaat, dit kan verbranding van bladeren veroorzaken.
  • Je kunt doorgaans dezelfde groeimiddelen gebruiken die voor tomaten gebruikt worden.
  • Grond waar brandnetels groeien is ook geschikt voor het kweken van wietplanten, deze planten behoren tot dezelfde familie en vereisen dezelfde kenmerken.

 

24/7 groeien. Betekent meer licht ook meer wiet?


De meest gebruikte licht – donker cyclus die binnen kwekers toepassen is een cyclus van achttien uur licht aan en zes uur licht uit. Die donkere rustperiode zou van belang zijn voor wietplanten, maar is het waar dat planten die 24 uur per dag licht krijgen ook sneller groeien? En wat is de beste methode?

 

Het idee achter een rustperiode van zes uur is de stofwisseling die plaatsvindt in de cellen van de plant. Het kan daarnaast ook de kosten voor stroom beperken, en je kunt er de temperatuur in de kweekruimte mee verlagen.

 

De donkere periode blijkt niet zo van belang als vroeger verondersteld werd. De fotosynthese zal door blijven gaan, zolang ze genoeg licht, water, lucht en voeding krijgen. Daar heeft de donkere periode geen invloed op. De planten kunnen 24 uur per dag doorgaan met de fotosynthese voor de groei, de groei met altijd licht zal dus sneller verlopen.