Wiet kweken binnen
De meest voorkomende locaties om wiet te kweken zijn woonhuizen, schuren en zakelijke panden. Thuis in de woning betreft het doorgaans kleine hoeveelheden terwijl in grote schuren en zakelijke panden wiet op grote schaal wordt verbouwd. Bij grotere kwekerijen kom je regelmatig installaties met vijftig of meer lampen tegen. De website Freeseedsonline.com richt zich op kleinere projecten.
legaal wietkweken buiten ? Buiten legaal wiet kweken
wiet kweken binnen legaal ? Binnen wiet kweken niet toegestaan in Nederland
Hoewel je vijf planten mag kweken is het in Nederland verboden om deze binnenshuis te kweken met kweekmaterialen zoals hier onder beschreven staat, Het is tevens wel zo dat het beetje bij beetje wordt toegestaan door sommige gemeenten. en natuurlijk zijn er mensen die het wel doen voor hobby matige teelt. er zijn diverse redenen aan te wijzen om toch binnen wietplanten te kweken:
- Voor eigen gebruik, je hoeft geen dure wiet meer te kopen.
- Commercieel wiet kweken met als doel deze te verkopen.
- Voor medicinale doeleinde om olie te maken.
Twee heel verschillende doelstellingen dus, en dit is ook afhankelijk van de economie.
Wiet kweken om geld te verdienen
Wanneer het minder gaat met de economie gaan mensen op zoek naar creatieve oplossingen om een centje bij te verdienen. Voor hobby tuinders is de stap naar wietplanten kweken dan snel gemaakt, je kunt behoorlijke omzetten maken door thuis wietplanten te kweken. Met pakweg vier vierkante meter kun je al een maandsalaris verdienen. De keerzijde van de munt zijn de hoge boetes die uitgedeeld worden voor het overtreden van de wet.
Hoe begin je met zelf wiet kweken?
Je kunt thuis een complete kamer inrichten om wietplanten te kweken, het is ook mogelijk om een wietkast te plaatsen of een kweektent te bouwen. Met een volledig uitgeruste kweektent kan eigenlijk iedereen wiet kweken, je koopt gewoon een compleet set met alle elementen die je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan. Je hoeft zelf geen onderzoek uit te voeren omdat alles perfect op elkaar is afgestemd. Je plaatst thuis de kweektent en je hoeft verder alleen maar de instructies te volgen en de plantjes bij te houden. Los van de kweektent zul je aarde moeten kopen, plantenvoeding, uiteraard wietzaden en andere eenvoudige materialen.
Snel van start met wiet verbouwen
Je hebt de keuze gemaakt; je gaat zelf wiet kweken. Omdat het best een tijdrovend karwei is om alles zelf uit te zoeken adviseren we met een kweektent en starterskit te beginnen. Dan hoef je niet na te denken over wat je nodig hebt, je kunt je concentreren op het daadwerkelijk kweken van de planten. Je kunt dit soort kweektenten kopen in verschillende afmetingen, meet vooraf goed de beschikbare ruimte bij jou thuis. Je kunt online al complete kweektenten bestellen voor pakweg vierhonderd euro. Laten we een kweektent van één vierkante meter, met een hoogte van twee meter als voorbeeld nemen.
Wat zit er in een compleet set?
Dit zijn de onderdelen die je tegen zult komen in een compleet kweekset:
- Ophangsysteem lamp
- Lampenkap
- Lamp
- VSA
- Ventilator
- Regeling voor ventilator
- Thermostaat
- Schakelkast
- Afzuigslang
- Basis afzuiger
- Koolstoffilter
- Snelklemmen
- Aansluitkabel
- Stekker
- Folie zwart-wit
- Watervat
- Dompelpomp
- Aarde
- Potten
Zo plaats je de kweektent voor de wietplanten
Bij een complete kweektent set zul je ook een handleiding ontvangen waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de tent moet opzetten. Het is niet ingewikkeld, we zullen het in het kort hier uitleggen:
- Steek de buizen in elkaar om het frame te bouwen.
- Trek de tent over dit frame en sluit de rits.
That’s it… Zo eenvoudig is het assembleren van een kweektent!
De rest van de onderdelen zijn specifiek voor gebruik met die tent met deze specifieke afmetingen. Door de instructies te volgen zal het assembleren en combineren snel en eenvoudig verlopen. Je kunt altijd even op de losse onderdelen klikken voor meer informatie over elk element.
Andere accessoires bij wiet kweken
Nu je de basiselementen bij elkaar hebt om zelf wiet te kweken zijn er nog een aantal accessoires die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Zonder deze spullen zal je helemaal niet, of niet optimaal kunnen kweken:
- Wietzaden
- Maatbeker
- Potjes / bekertjes voor ontkiemen
- Kweekschema
- Voeding voor planten en supplementen
- Salpeterzuur (PH groeien)
- Fosforzuur (PH bloeien)
- PH meter
- EC meter
- Thermometer
- Hygrometer
Wiet kweken stap voor stap
Nu je alle materialen en accessoires bij elkaar hebt kun je beginnen met wiet kweken. Dit zijn de voornaamste stappen die je moet doorlopen:
- De zaadjes moeten eerst ontkiemen in de potjes.
- Wanneer de kleine plantjes ontkiemd zijn moet je deze verplaatsen naar de grotere potjes die bij de kweektent geleverd werden.
- Stel het licht in met een interval van 18 uur branden en 6 uur niet branden zodat de plantjes optimaal gaan groeien. Gebruik hiervoor de tijdklok die je op de schakelkast zult aantreffen.
- Hang de kweeklampen op een afstand van 40 cm van de plantjes voor lampen van 400 Watt, en 60 cm afstand voor plantjes van 600 Watt. Als de lampen dichter bij de plantjes hangen loop je het risico dat ze verbranden. Dit kan gebeuren wanneer de warmte dusdanig hoog is dat de plant niet voldoende kan afkoelen. Houd er rekening mee dat je de lampen steeds iets hoger moet hangen wanneer de planten groeien.
- Wanneer de planten in de kweektent staan onder de lampen kun je starten met het kweekschema. Beginners kunnen het beste werken volgens een standaard kweekschema waarin exact vermeld staat hoeveel voeding de planten nodig hebben, en welke waardes er nodig zijn.
- Je kunt een voedingsvat maken door 25 liter water in een vat te doen, met een temperatuur van 20 graden Celsius.
- Voeg vervolgens de voeding toe zoals dit beschreven staat in het kweekschema. Voeg de basisvoeding toe aan het vat tot je aan de juiste EC waarde komt, en voeg daarna de nodige toevoegingen toe. Zorg dat de PH waarde overeenkomt met de groeiperiode die van toepassing is volgens het kweekschema.
Water geven
Het is belangrijk dat de plantjes genoeg water krijgen, geef vaak een beetje water in plaats van veel water in één keer. Wanneer je teveel water geeft zal de aarde te nat worden, en er bevindt zich dan te weinig zuurstof in de aarde wat de groei zal remmen. Je weet dat je teveel water geeft wanneer de bladeren een gele kleur krijgen.
De bloeiperiode
Na een periode van twee weken wordt het tijd om de planten in de bloeiperiode te brengen. Stel de tijdschakelaar in op een interval van 12 uur licht en 12 uur donker. Door deze interval zullen de planten zelfstandig gaan bloeien. In deze fase zul je rekening moeten houden met de PH waarde voor de bloei in het voedingsvat. Na twee tot drie weken met de 12 uur interval zullen de planten hun eerste bloemen aanmaken. De toppen zullen groter worden om zich vervolgens samen te voegen zodat er één grote top zal ontstaan.
Bij een wietplant duurt de bloeiperiode ongeveer acht tot tien weken. Houd hetzelfde voedingsschema aan gedurende deze tijd. Houd rekening met het toevoegen van water. Hoe groter de planten worden, hoe groter de hoeveelheid water die ze nodig hebben. Zorg er wel voor dat je niet teveel water geeft. Tegen het einde van de bloeiperiode kun je de hoeveelheid water terugbrengen. Na de complete rijping kun je beginnen met oogsten, vervolgens kun je oogst drogen.