Betere regelgeving voor wiet, minder criminelen in België

Parti Socialiste

Betere regelgeving voor wiet, minder criminelen in België

wiet kweken in België: In België wil de Parti Socialiste uit Wallonië de Cannabis keten reguleren, ze hebben hiervoor een wetsvoorstel ingediend. Omdat verbieden niet blijkt te werken willen ze de wetgeving aanpassen op basis van het recht voor consumenten om wietplanten thuis te kweken, of zich aan te melden bij een Cannabis social club. Parti Socialiste heeft een wetsvoorstel ingediend van 47 pagina’s met als titel “Voorstel van Kaderwet tot instelling van een gereglementeerde cannabismarkt”. Dit voorstel werd ingediend door mevrouw Laurette Onkelinx c.s.

wiet kweken belgie

Een samenvatting van het wetsvoorstel voor wiet kweken in België:

 

Volgens de indieners heeft de huidige situatie waarbij het gebruik van Cannabis wordt verboden teveel nadelen wat betreft veiligheid en gezondheid. Momenteel is de cannabismarkt in handen van het criminele circuit. In het wetsvoorstel wordt aangegeven dat er regels moeten komen voor de productie en distributie van Cannabis. Hierbij zijn er twee afzonderlijke stromen in de productie en distributie:

 

  1. Individuele thuisproductie voor exclusief persoonlijk gebruik.
  2. Oprichten van “Cannabis Social Clubs” op basis van een vergunning die afgegeven wordt door een controlerend overheidsorgaan. De organisatie heeft geen winstoogmerk en heeft als hoofdactiviteit het kweken van planten en Cannabis produceren voor de leden.

 

Dit wetsvoorstel werd mede ondertekend door de voorzitter van Parti Socialiste Elio di Rupo.

 

Van de achterhoede tot koplopers

Met het reguleren van de volledige keten van de productie naar de verspreiding en consumptie zou België in één klap een koploper worden op het gebied van Cannabis wetgeving op mondiaal niveau. Er wordt niet vermeld hoeveel planten een individu mag kweken, dit zal via een Koninklijk besluit vastgelegd moeten worden. Volgens de Parti Socialiste kan preventie alleen bereikt worden door de keten te legaliseren. Alleen verbieden blijkt niet te werken, en kan zelfs een averechts effect hebben. Met regulering hoopt de partij betere resultaten te behalen. De minimumleeftijd voor gebruik wordt op 18 jaar gesteld, met daarbij een instantie die licenties uitgeeft voor de Cannabis Social Clubs genaamd “Controleautoriteit voor Cannabis”.

 

Wie is Elio Di Rupo en wat is de Parti Socialiste?

Elio Di Rupowiet kweken in België

Di Rupo is in België de meest bekende persoon die zijn handtekening heeft geplaatst onder dit wetsvoorstel. Hij is voorzitter van de Parti Socialiste en oud-premier van België. Overigens maakt PS op dit moment geen deel uit van de Belgische federale overheid, binnen het parlement bezetten ze 23 van de 150 zetels. Daarmee hebben ze geen overweldigende invloed, het kan wel dienen als aanjager om de wetgeving in België en wellicht ook verder over de grenzen te verbeteren op het gebied van wietteelt, distributie en gebruik.

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.