Wietzaden bewaren

wiet zaden bewaren

Wietzaden Bewaren

Wietzaden bewaren is een essentieel onderdeel van succesvolle teelt. Cannabiszaden moeten in de best mogelijke condities worden opgeslagen. Daarmee vermijd je enige kans op schade aan de wietzaden. Als licht, luchtvochtigheid en temperatuurcondities niet ideaal zijn dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor de ontkieming. De zaden is waar het allemaal begint. De zorg die je besteedt aan het bewaren van wietzaden heeft directe invloed op de gezondheid van de plant, de snelheid van de groei en op je oogst natuurlijk.

hennepzaad

Wietzaden bewaren op de juiste temperatuur

Twee waarden die je uit het hoofd moeten leren:

 

  • Opslagtemperatuur: 6° C
  • Ontkieming Temperatuur: 24 ° C

Wietzaden bewaren in de koelkast

De ideale opslagtemperatuur ligt tussen de 6° en 8° C. Om je zaden koel te houden kun je ze het beste in je koelkast bewaren. Check wel of dit een model met anti bevriezing is. De beste plek in de koelkast is de groentela (die is niet zo koud als de rest van de koelkast). Het is wel belangrijk dat de plek in de koelkast droog genoeg is. De perfecte luchtvochtigheid voor het bewaren van wietzaden is namelijk tussen de 20 tot 30%.

Lees ook:  Gefeminiseerde wietzadenTop 10 wietzaden voor binnenOntkiemen van wietzaden

Wietzaden bewaren met de juiste luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid houd je laag door de zaden in luchtdichte containers te bewaren. Er zijn verschillende soorten containers die je hiervoor kunt gebruiken. Een beproefde methode is het gebruik van Eppendorf buisjes. Dit is een standaard laboratorium gereedschap die normaal wordt gebruikt voor het bewaren van vloeistoffen. Je kunt deze eenvoudig online bestellen. Het zijn kleine buisjes met een ronde onderkant. Het materiaal is polypropyleen, een plasticsoort. De buisjes komen met een hermetische sluiting. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid niet toeneemt als dit buiten de buis het geval is. Om het risico te vermijden dat eventueel lekkend vocht toch de zaden bereikt, kun je silica gel in de buisjes plaatsen. Mocht de luchtvochtigheid toch iets stijgen, dan wordt het water direct door de gel geabsorbeerd.

wietzaden bewaren

Onze wietzaden kunt u bewaren in onze Eppendorf buisjes

Een andere methode, die ook goed werkt, is het gebruik maken van ondoorzichtige luchtdichte plastic flesjes. Binnenin plaats je, samen met de zaadjes, ook weer silica gel. Droge rijst is ook een goede vochtopnemer. Zorg er wel voor dat je de wietzaadjes scheidt van de reist of silica met een prop watten.

Hoe licht de kwaliteit van wietzaden beïnvloedt

Naast temperatuur en luchtvochtigheid is licht ook een belangrijke factor voor de kwaliteit van je wietzaden. Licht heeft een directe invloed op de zaadontkieming. Het is dus belangrijk dat tijdens het bewaren van wietzaden geen licht op de zaden terecht komt. Als wietzaden licht ontvangen voor een bepaalde tijd dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor de ontkieming later. Door de containers waarin je de zaadjes bewaart in een compleet ondoorzichtig container op te slaan creëer je de ideale lichtcondities voor opslag.

 

Als de drie factoren binnen de ideale waarden blijven, dan kun je je wietzaden makkelijk enkele jaren bewaren. Er zijn zelfs experts die beweren dat met de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en lichtcondities wietzaden makkelijk 10 jaar opgeslagen kunnen worden.

Extra tip voor het bewaren van wietzaden

Het lijkt voor de hand liggend, maar vergeet je wietzaden niet te labelen! Zeker als je verschillende zaden samen bewaart. Zodra je de container met de zaden hebt gesloten wil je deze niet meer tussentijds open hoeven maken. Zodra de zaden weer met licht in aanraking komen kan dit immers negatieve gevolgen hebben. En de luchtvochtigheid wil je ook liever niet beïnvloeden. Daarom: labelen!

 

Als je niet van plan bent je wietzaden voor een lange tijd te bewaren dan is er ook een andere optie. Misschien wil je de zaden snel planten en heb je geen extra plek in je koelkast. Dan is het aan te raden de zaadjes, nog steeds in een donker en luchtdicht bakje, in een donkere en koele plek van je huis op te slaan. Je kledingkast is hiervoor een geschikte plaats.

 

Wat zijn jouw tips voor het veilig bewaren van je wietzaden?

Lees ook onze andere blogs:

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.