Zaden planten na ontkiemen

wietzaadjes

Hoe plant je een wietplant?

We gaan de zaden planten in potten of bekers met een inhoud van één tot twee liter. De pot of beker moet tot aan de rand gevuld worden met de Light Mix of met aarde voor zaaien en stekken. De All Mix heeft teveel voeding voor deze zaailingen, die moet je nog niet gebruiken. In het midden van de aarde maak je een gaatje met een diepte van één à twee centimeter. Met een pincet kun je de ontkiemende zaden voorzichtig per stuk oppakken en met de wortel naar beneden gericht in het gaatje planten. Je vult dit gat op met aarde die je met een plantenspuit licht bevochtigt. Wanneer je gebruik maakt van voeding is het goed om ook wortelstimulator te gebruiken. De hoeveelheid die je op de verpakking zult aantreffen is doorgaans te hoog, daar kun je absoluut niet op vertrouwen.

Nu de zaden geplant zijn moet je even geduld hebben, zorg ervoor dat de jonge wietplanten zoveel mogelijk zonlicht krijgen. Het zal pakweg twee dagen duren voordat de zaailingen naar boven komen. Hoe groter de hoeveelheid zon de plantjes krijgen, hoe sterker ze worden.

zaden planten na ontkiemen Bodemkwaliteit is belangrijk

Hoe plant je een wietzaadje die net ontkiemd is?

De wietplanten zullen steeds verder groeien, een week na het planten van de ontkiemde zaden kun je ze verhuizen naar een grotere locatie. Je moet tijdig verpotten, anders kan het proces geremd worden. Je kunt een grotere pot nemen of meteen de definitieve pot. Hoewel het mogelijk is om de zaailingen direct in de volle grond te plaatsen is het beter om de wietplant eerst nog wat sterker te laten worden. Bij kweken in volle grond moet je een groot gat maken die je opvult met de Light Mix of de All Mix. De wietplanten moeten voldoende ruimte hebben, omringd met aarde die voeding heeft voor de wortels. Bij een Light Mix hoef je twee weken niet bij te voeden, bij potgrond of of een ander soort aarde met beperkte voeding kun je een beetje voeding toevoegen om te groeien. Ook in dit geval zullen de hoeveelheden die geadviseerd worden altijd teveel zijn voor een jonge wietplant.

 

 

Bloeifase bij buitenwiet

Wietplanten zullen gaan bloeien op het moment dat de dagen korter worden. Je zult in het midden van augustus doorgaans de bloeiperiode zijn intrede zien doen. Met standaard wietzaden is dit het moment dat je vrouwelijke en mannelijke planten moet kunnen herkennen. Wanneer je dit niet overslaat zullen de mannetjes de vrouwtjes bestuiven, met als gevolg een groot aantal zaden maar geen wiet. Vrouwelijke en mannelijke wietplanten kunnen uit elkaar worden gehouden op deze uiterlijke kenmerken:

Mannelijke wietplant herkennen

Hoe herken je een mannelijke wietplant?

Mannelijke plant buiten Een mannelijke plant zal bollen ontwikkelen die met stuifmeel zijn gevuld waarmee de  vrouwelijke planten bestoven worden.

 

 

Vrouwelijke wietplant herkennenHoe herken je een vrouwelijke wietplant?

Vrouwelijke plant buiten De vrouwelijke planten hebben op dezelfde plek kleine witte haren. Wanneer je deze haren ziet weet je dat het een vrouwelijke wietplant is.

 

Wanneer je niet gefeminiseerde zaden wilt kweken maar wiet zul je de mannelijke planten moeten verwijderen. Zorg dat de planten vanaf nu voldoende voeding hebben om te bloeien, dit zal standaard het geval zijn wanneer het met een All Mix werkt en zou bijvoorbeeld met BioBizz moeten kweken als je biologische wiet wilt kweken.

Oogsten van buitenwiet

Ergens in oktober kom je aan het einde van jouw eigen buitenwiet proces. De planten zijn nu klaar om te oogsten, met de ruimte die je buiten kunt gebruiken is het heel goed mogelijk dat er behoorlijk wat werk aan de winkel is. Je hebt een precisie schaar nodig, daarnaast ook olijfolie en handschoenen van latex. Pluk eerst de grote bladeren, dan kun je de toppen gaan knippen. De schaar smeer je in met de olijfolie. Je knipt ze bij de stam en gaat door tot je alle toppen hebt verzameld. Het afval hoef je niet direct weg te gooien, die kun je in allerlei heerlijke gerechten gebruiken of je kunt er hasj mee maken. Ga nauwkeurig te werk bij het knippen zodat je alleen nog maar bloemen overhoudt.

Drogen van buitenwiet

Na het knippen van de toppen kun je ze gaan drogen. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is in de ruimte waar je het droogproces zult uitvoeren. Je kunt met alleen een ventilator werken, maar het is ideaal om met een afzuigsysteem te werken. De ventilator moet nooit direct op de toppen gericht worden, dit zal de toppen versneld uitdrogen met als resultaat een mindere kwaliteit wiet. Het is mogelijk om de toppen omgedraaid op te hangen, je kunt ze ook op een net uitspreiden. Je zult iedere dag de toppen moeten controleren op toprot en uitdroging. Wanneer de stam breekt bij de top wanneer je deze buigt zullen de toppen te droog zijn. Je kunt de toppen meer aromatisch maken door ze in zakken op te slaan, maar dit is niet noodzakelijk.

hier een kleine overzicht van de zaden om buiten te kweken tot een mooie wietplant:

 5,20
 5,20
 5,20
 5,20
 5,20
 5,20
 5,20
 5,20
 5,20
 5,20
Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.