Buiten wiet kweken

Buiten en binnen kweken

Buiten wiet kweken

Buiten wiet kweken wordt steeds gemakkelijker in Nederland, ondanks het koude klimaat! De reden is dat er steeds sterkere wietsoorten en autoflowers ontwikkeld worden. Die bloeien ook in de koudere omstandigheden in ons kikkerlandje en laten op die manier de natuur het meeste werk doen.

Buitenwiet kweek tipsVoordelen buiten wiet kweken

Voordelen buiten wiet kweken

Het grootste voordeel van buitenkweken is dat je er geen extra stroom aan kwijt bent. Daarnaast is het net zo legaal als binnen, wat betekent dat je gewoon tot vijf planten tegelijk mag kweken. Eén zo’n plant levert buiten bovendien veel meer wiet dan binnen, omdat hij meer ruimte heeft om groot uit te groeien. Een cannabisplant kan zo drie meter hoog worden en daarbij honderden grammen opleveren. Meer dan een zonnig plekje om de planten rustig te laten groeien heb je daarvoor eigenlijk niet nodig.

 

Wel is het verstandig om de zaadjes eerst even binnen te laten ontkiemen. Je weet dan zeker dat de kwetsbare plantjes niet al meteen worden opgegeten door bijvoorbeeld slakken, of dat ze door de nachtkou niet opkomen. Zet de plantjes vervolgens buiten en bescherm ze met wat kippengaas tegen dieren. Autoflowers zijn dan na drie maanden al klaar voor het oogsten; niet-autoflowers doen er ongeveer vijf maanden over.

 

Er zijn allerlei rassen die in ons klimaat prima buiten kunnen groeien, maar rassen als Early skunk wietzaden, Autoflower Critical, Autoflower Blue berry wietzaden

Voordelen buiten kweken

Aan de slag met buiten wiet kweken

Allereerst zul je natuurlijk een plek voor de planten moeten vinden. Daarbij zoek je naar een zonnige en afgeschermde plek waar de planten veilig kunnen staan, bijvoorbeeld in je tuin, aan de waterkant of in het bos. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een kas voor je planten te maken. Zo weet je zeker dat ze warm blijven en kun je ze ook wat meer aan het zicht onttrekken.

 

Ook de kwaliteit van de aarde maakt uit voor de resultaten die je uiteindelijk krijgt. Je kunt compost of mest gebruiken om ervoor te zorgen dat je planten alle benodigde voedingsstoffen tot hun beschikking hebben. Daarnaast zijn er echter ook ‘guerillakwekers’ die hun planten in de vrije natuur zetten. Daarbij is het natuurlijk wel van belang om een goed verscholen plek te vinden. Sommige kwekers snoeien zelfs ruimte voor hun planten in bijvoorbeeld bramen- of brandnetelbossen. Een dergelijke plek kan jarenlang ruimte bieden aan planten met een mooie oogst.

Autoflower: ja of nee?

Als je een goede plek hebt gevonden, zul je ook moeten kiezen welke wietsoort je wilt gebruiken. Er zijn daarbij kortweg twee categorieën waaruit je kunt kiezen. Allereerst heb je de autoflower planten, die het snelst bloeien: het duurt maar zo’n drie maanden tot je kunt oogsten. Zeker in een koud klimaat kan dat een voordeel zijn, want de planten hoeven dan niet tot in de herfst door te groeien. Je hebt dan geen kans op schimmel door alle nattigheid. Bovendien zijn autoflower planten minder hoog en passen ze goed achter bijvoorbeeld een balkonrand. Het nadeel daarvan is dan weer dat ze dus ook minder opbrengen.

 

Een niet-autoflower plantensoort heeft een cyclus van ongeveer vijf maanden, maar wordt hoger en levert dus meer op. Populaire soorten die in deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld Critical,early skunk, Durban posion  Die laatste heeft overigens het voordeel dat de bladeren er voor een wietplant heel atypisch uitzien. Je hebt daarom minder kans dat anderen het plantje ook als wiet herkennen.

 

Welke zaden je ook kiest, zorg dat ze van goede kwaliteit zijn. Dat kost je misschien iets meer, maar zo weet je in ieder geval wel zeker dat je niet een half jaar op niets zit te wachten! Bovendien kosten zelfs de beste zaden maar een paar euro per stuk. Als je dat vergelijkt met de opbrengst die je in de herfst kunt hebben, is het eigenlijk heel weinig.

Tips voor buitenkweken

Nog een paar tips om je echt op gang te helpen:

  • Zorg ervoor dat je planten voldoende water krijgen, zeker in het begin. De wortels zijn dan nog niet zo uitgestrekt, waardoor ze zelf minder water uit de grond kunnen halen.
  • Als je in de vrije natuur kweekt, kan het verstandig zijn om wat omliggend groen weg te snoeien. Zo weet je zeker dat de planten genoeg licht krijgen.
  • Kweek je in de natuur? Let dan op dat je geen pad naar de planten toe ‘platstampt’ wanneer je ze bezoekt, want dat kan tot ontdekking leiden!

 

Kortom: als je de juiste grond en zaden hebt, is het heel eenvoudig om buiten wiet te kweken! Een paar planten kunnen bovendien genoeg oogst geven om er het hele jaar mee te doen – en dat is dan wiet van hoge kwaliteit die volgens veel buitenkwekers beter smaakt dan binnen geteelde wiet. Niets dat je tegenhoudt, met andere woorden!

 

Lees ook:

Kweekpotten

Cannabis kweken met de SCROG-methode

Wat kan je doen tegen de geur van wiet?

 

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.